default
default Foto:

KNARRENHOFJES OF GEMIXTE LEEFTIJDEN: WAT IS DE WIJK VAN DE TOEKOMST?

Vergrijzing stuurt woningmarkt richting innovatie

Vervolg voorpagina

Naast de wens om meer woningen, moet woonstichting Joost ook inspelen op de groeiende vergrijzing. Naar schatting wonen in Boxtel in 2040 zo'n tienduizend inwoners die 65 jaar of ouder zijn. Dat brengt andere woonwensen met zich mee.

Dekker: ,,Met het vraagstuk vergrijzing zijn we met zorgpartijen zoals Zorggroep Elde Maasduinen in gesprek. Daarmee willen we bijvoorbeeld dertig levensloopbestendige woningen bouwen waarvan we er een aantal willen vrijhouden voor starters. Die krijgen dan een korting of iets dergelijks als ze burenhulp geven." Schiltmans: ,,Uit studies blijkt ook dat senioren het liefst in een buurt zitten met een gemixte leeftijd. En niet dat alle ouderen bij elkaar willen wonen, zoals in een knarrenhof."

Maar zij willen óók bij leeftijdsgenoten in de buurt wonen, weet Dekker: ,,Ik herken deels wat Amanda zegt. De term is hier ook wel eens gevallen: waarom gaan we geen knarrenhofje bouwen?"

VARIANTEN

Er bestaan allerlei varianten voor seniorenbuurten. Zoals Aquarius in Eindhoven: een woongemeenschap in wijk De Tempel met allerlei voorzieningen in de buurt en een centrale ontmoetingsruimte. Voor ouderen is vooral de 'triple A' belangrijk, weet Schiltmans: arts, apotheek en Albert Heijn. Schiltmans: ,,Maar ook voor die ouderen geldt dat ze hulp in de buurt nodig hebben. Jongere mensen in de omgeving brengt wel een andere dynamiek met zich mee. Senioren kunnen dan alsnog bij andere leeftijdsgenoten in de buurt wonen."

TIJD

Speciale wensen vragen echter ook om een andere aanpak. Dit kost tijd, weet Dekker. Plus: mensen moeten het ook zelf willen. ,,De insteek van Amanda spreekt me aan. Maar ik heb ook twijfels. Ouderenorganisaties hebben allerlei woonwensen maar als puntje bij paaltje komt, is zo'n stap toch vaak te gedurfd. Je zult mensen moeten enthousiasmeren”, weet Dekker. En dan nog is het de vraag of iedereen enthousiast blijft. ,,Dit zijn vaak langlopende projecten. Als je een project start met tien geïnteresseerde huishoudens, is het de vraag of die mensen straks niet te oud zijn wanneer het plan klaar is."

Het concept van woningsplitsing biedt wel kansen, aldus Dekker: senioren krijgen zo extra hulp. Bovendien wordt hun woonruimte ook kleiner, wat wenselijk is voor ouderen die nu in een groot huis leven. ,,Plus zij blijven op deze manier toch in hun vertrouwde omgeving wonen en hoeven niet op late leeftijd te verhuizen."

Eerlijkheid gebiedt Dekker te zeggen dat hij denkt dat het concept niet dé oplossing is voor de korte termijn. ,,Maar voor de toekomst kan het wellicht een bijdrage leveren, met name op het gebied van vergrijzing. Ik zou daarom graag eens - samen met de ouderenorganisaties in Boxtel, waaronder Ouderen in Regie - willen inventariseren of hier in Boxtel ook interesse is in woningsplitsing. Daarbij maken we dan graag gebruik van de expertise die Amanda heeft. Dus die afspraak staat alvast.”


p De Boxtelse wijken moeten anders worden ingedeeld. Althans, om daarmee de naderende vergrijzing mee op te vangen, denkt onder meer woonstichting Joost. (Foto: Albert Stolwijk).

         ... AMANDA SCHILTMANS ...