Van de ruim 140 bomen op het terrein van Linden worden er 120 gerooid. Dat aantal wordt gecompenseerd.
Van de ruim 140 bomen op het terrein van Linden worden er 120 gerooid. Dat aantal wordt gecompenseerd. Foto: Henk van Weert

'LANGEN LINDEN': DEMONSTRANTEN NOEMEN ONJUIST AANTAL

Merendeel bomen tegen vlakte bij Lindenlust

Jan Hermens

Voor het Boxtelse nieuwbouwplan Langen Linden op het terrein van voormalig verpleeghuis Lindenlust, worden niet 275, maar 119 bomen gerooid. Dat meldt de gemeente in reactie op het protest dat de Bomen Brigade Boxtel (BBB) en omwonenden veertien dagen geleden voerden.

De demonstranten beweerden dat circa 275 bomen aan de zaag ten prooi zouden vallen. Er is een bomeneffectanalyse uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, meldt een woordvoerster van de gemeente. Daaruit blijkt dat er maar ongeveer de helft van het genoemde aantal op het terrein aan de Bosscheweg staan: ,,Klein en groter, met een diameter vanaf tien centimeter."

Volgens haar ligt er nu een aanvraag om 119 bomen te rooien. De gemeente zorgt voor herplant, geeft ze aan: ,,Wij spannen ons maximaal in om er 109 te compenseren binnen het plangebied. Lukt dat onverhoopt op de bouwlocatie niet, dan wordt voor herplant elders in Boxtel gekozen." De resterende tien bomen komen in Selissenwal te staan, de wijk waar het plangebied deel van uitmaakt en die wel wat vergroening kan gebruiken.

COMPENSATIE: OUDERWETS

Namens Bomen Brigade Boxtel reageert Jan Juffermans: ,,Compensatie is een ouderwetse manier van goedpraten. Een jonge boom zorgt voor minder verkoeling en schaduw dan een oude en in zijn takken kunnen nog geen vogels nestelen. Je verliest dus biodiversiteit. Wij pleiten voor een integraal beleid waarin klimaat en groen gevat worden. Bomen zijn meer dan leuke stoffering."

Het bestemmingsplan voor Langen Linden is in de afrondende fase en wordt op korte termijn ter inzage gelegd, meldt de gemeente Boxtel.


p Van de ruim 140 bomen op het terrein van Linden worden er 120 gerooid. Dat aantal wordt gecompenseerd, meldt de gemeente. (Foto: Henk van Weert).