VEEL DIGITALE STEUN VANUIT GEMEENSCHAP

Cohortverpleging in Liempds verzorgingstehuis De Vlaswiek

JULES HAMELEERS

In Dorpshuis De Vlaswiek zijn meerdere besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Dit bevestigt bestuurder Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM). Om hoeveel patiënten het precies gaat, wil ze niet zeggen. Wél bevestigt Joppe dat er cohortverpleging wordt toegepast.

Een Liempdse vrouw, die niet met haar naam in de krant wilde, meldde vorige week bij Brabans Centrum dat er drie mensen besmet waren bij het verzorgingstehuis. Dit aantal wil Joppe niet bevestigen, om de privacy van de bewoners van De Vlaswiek niet te schaden.

GEEN SLUIS

Wanneer er in zorginstellingen veel besmettingen zijn, wordt er vaak gebruik gemaakt van cohortverpleging. Dit houdt in dat zieke mensen gescheiden worden van de cliënten die niet besmet zijn en samen in één ruimte geplaatst worden. Zorgmedewerkers die zieke bewoners verplegen, hebben geen contact met andere cliënten. Ook in het Liempdse verzorgingstehuis wordt gebruik gemaakt van deze methode, bevestigt de bestuurder.

Volgens een woordvoerder van ZGEM heeft deze manier van verzorgen niet alleen te maken met het aantal besmettingen. De voorkeur ligt volgens haar altijd bij individuele isolatie of het intern verhuizen van besmette personen. De Vlaswiek leent zich hier echter niet goed voor, meldt de zegsvrouw. De afdelingen zijn namelijk moeilijk van elkaar te scheiden door bijvoorbeeld een sluis.

In totaal zijn er op zes locaties van Zorggroep Elde Maasduinen besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Drie daarvan bevinden zich in de gemeente Boxtel: naast De Vlaswiek, zijn ook de complexen Het Wereldhuis en Vinckenrode geraakt. Van de 1.500 cliënten die Elde Maasduinen onder zijn hoede heeft, zijn er 240 positief getest of hoogstwaarschijnlijk besmet met het coronavirus. Hiervan zijn 57 mensen overleden.

De medewerkers en bewoners van De Vlaswiek kunnen op veel steun rekenen vanuit de Liempdse gemeenschap. Onder het Facebookbericht over de besmetting in het verzorgingstehuis, reageren tientallen Liempdenaren met steunbetuigingen en succeswensen voor alle betrokkenen. Ook roepen veel dorpsgenoten op om voorzichtig te zijn.