...  JAN HAZENBERG ...
... JAN HAZENBERG ... Foto: Albert Stolwijk

Jan Hazenberg: steunpilaar van Liempds archief


ARNOLD VAN DEN BROEK

Na een verloren strijd van zo'n vijf weken is maandag Jan Hazenberg uit Liempde overleden. De geboren Boxtelaar werd begin april thuis getroffen door een hartstilstand. Met zijn heengaan verliest het dorp een van de grote steunpilaren van stichting en erfgoedvereniging Kèk Liemt.

Hazenberg beheerde tot 1 januari van dit jaar het archief van Kèk Liemt. Twee jaar geleden maakte hij bekend dat hij zou stoppen met die taak. In de aanloop naar zijn afscheid droeg hij nauwgezet zijn werkzaamheden over. En dat was Hazenberg wel toevertrouwd. Als stille kracht achter de schermen én voormalig archiefmedewerker van de gemeente Tilburg, had hij alles op papier. Dat 'spoorboekje' was de basis voor zijn overdracht.

40 JAAR HEEMKUNDE

Brabants Centrum publiceerde op 30 januari een artikel met als titel: 'Jan Hazenberg legt collectiebeheer Kèk Liemt neer – Liempds archief nu in andere handen'. In dat artikel deed Hazenberg zijn verhaal over de werkzaamheden die hij verrichte voor Kèk Liemt.

In september 1979 kwam hij bij de stichting en werkte in de eerste jaren vooral mee aan de veldnamenstudie onder leiding van Frits Beelen. Verder legde Hazenberg zich toe op exposities en speurwerk in de archieven voor boekuitgaven, vaak geschreven door oud-heemkundevoorzitter Roger van Laere.

Naarmate de veldnamenstudie vorderde, werd de Kèk Liemt-collectie uitgebreider en was het Hazenberg die zich over de archivering ontfermde. Een werk dat, met de komst van de computer, steeds belangrijker werd.

Zo werd de Liempdenaar langzaam maar zeker ook de digitale vraagbaak voor velen die via de e-mail, vanuit binnen- en buitenland, een vraag stelden over hun familiegeschiedenis en over wetenswaardigheden van Liempde.

Menig SPPiLL-gids in opleiding ging bij Hazenberg te rade voor een presentatieonderwerp en -materiaal over Liempde. Op de basisschool verzorgde hij, samen met oud-onderwijzeres en Kèk Liemt-lid Maria Smulders, een les over de krant. Tijdens deze lessen werden oude kranten uit de Franse tijd vergeleken met hedendaagse nieuwsbladen.

IN STILTE SNUFFELEN

Toch was Hazenberg geen man van de voorgrond. Het liefst snuffelde hij in stilte in de archieven en kwam dan met uitgebreide antwoorden op vragen. Hij zocht zaken tot op de bodem uit.

Jaarlijks was de Liempdenaar een vast gezicht in de Boeremèrt-kraam van de heemkundestichting. Ook was hij te vinden, vaak voor het open vuur, tijdens de open dag van museumboerderij De Kleuskes op de eerste zondag van juni.

Collega's die veel met Hazenberg samenwerkten, prijzen zijn schitterende handschrift en zijn uitgebreide jaarverslagen van de archiefwerkgroep. ,,Daarin werd werkelijk niets vergeten”, meldden zij. Veel hoofd-, maar ook bijzaken passeerden daarbij de revue.

Jan bleef ook na 1 januari lid van Kèk Liemt en was op woensdag nog vaak te vinden bij de openstelling van de Erfgoedkamer. De twee grote klussen die hij nog voor de vereniging wilde doen - onderzoek naar de ouderdom van boerderijen in Hezelaar en het restaureren en archiveren van foto's in de fotobank Liempde - heeft hij niet meer kunnen voltooien.

Jan Hazenberg wordt zaterdag 16 mei in besloten kring begraven. Hij werd 72 jaar.

(Foto: Albert Stolwijk).