Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

RICO EN JONAS SIJEN REINIGEN KUNSTWERK

Schoonmaakbeurt voor straatveger Stop Voets


MARC CLEUTJENS

Willem ‘Stop’ Voets (1902-1976) was jarenlang hét symbool van de gemeentelijke reinigingsdienst. Zijn beeld staat al jaren op de Markt, sinds de herinrichting zelfs op een prominent plekje. Woensdagochtend onderging Stops bronzen beeltenis een grondige schoonmaakbeurt.

,,We reinigen alle bronzen kunstwerken met heet water”, legt Rico Sijen uit het Limburgse Puth uit. Samen met zoon Jonas is hij enkele dagen in Boxtel aan het werk om alle openbare kunstwerken te reinigen. ,,Ik ben zelf bronsgieter en weet dus precies wat nodig is om de beelden weer op te frissen”, lacht hij.

Rico’s kleine vrachtwagen staat vol met schoonmaakmiddelen en een watertank, die hij gebruikt om ook het beeld van Stop Voets af te spuiten. ,,Ik werk net als vorig jaar in opdracht van de gemeente”, verduidelijkt de Limburger, die de meeste kunstwerken binnen de dorpskom eerder deze week al heeft behandeld.

DRIE TAKEN

De schoonmaakbeurt van Stop Voets is binnen enkele minuten klaar. Met een gloeiend hete waterstraal wordt alle vuilaanslag van het bronzen beeld gespoten. Het tafereel trekt nogal wat bekijks van omstanders die lachend toezien hoe de bekende Boxtelse straatveger nu zelf onder handen wordt genomen.

Willem ‘Stop’ Voets trad in 1938 in dienst van de gemeente Boxtel en werd belast met drie taken: straatreiniging, parkonderhoud en hulpje van de stempeldienst. Tot zijn pensionering in 1967 was hij een opvallende verschijning in het straatbeeld, ook door zijn gevatte humor en optimisme. Nadien was hij nog enkele jaren als schoonmaker werkzaam in het politiebureau.


q Rico Sijen reinigt het bronzen beeld van straatveger Willem ‘Stop’ Voets op de Markt in het centrum van Boxtel. De pet is als eerste aan de beurt om afgespoten te worden met heet water… (Foto: Marc Cleutjens).


INTENSIEF ONDERHOUD BLIJKT TE DUUR

Onkruidbestrijding alom op lager pitje in Boxtel

De kans bestaat dat het onkruid in Boxtel links en rechts tussen de stoeptegels omhoog schiet. Dit heeft niets te maken met de bevordering van biodiversiteit, maar met de lege portemonnee van de gemeente. Zij kan intensieve en veelvuldige behandelingen niet meer betalen.

Het beeld van stoepen en straten zal veranderen, tenzij bewoners zelf de handen uit de mouwen steken en het onkruid voor hun deur aanpakken.

Tot nu toe was het streven om de centrumgebieden intensief te borstelen en onkruid te bestrijden met een brander; in vakjargon heette dit niveau A. In woonwijken werd iets minder aan onkruidbestrijding gedaan en volstond men met niveau B.

NIVEAU C

In september vorig jaar is het Beheerplan Wegen door de gemeenteraad vastgesteld. In dit plan is bepaald dat Boxtel het niveau van haar wegbeheer terugbrengt naar het lagere niveau C. Dit kost minder geld, maar houdt wel in dat tussen tegels en klinkers meer onkruid de kop op zal steken.