Meer Boxtelse statushouders aan het werk of studie


Een kwart van de Boxtelse uitkeringen werd eind 2018 verstrekt aan (voormalige) statushouders. Door een nieuwe werkwijze is dat aantal nu verminderd met een kwart. Al deze mensen zijn dus meer zelfredzaam en doen actief mee in de samenleving.

In 2019 hadden 18 van de 72 huishoudens geen bijstandsuitkering meer nodig. Het merendeel van de statushouders vond betaald werk en sommige van hen gingen opnieuw studeren, waardoor zij studiefinanciering ontvangen. Ook waren er enkele nieuwkomers die een baan kregen met loonsubsidie. Het aantal statushouders dat in 2019 geen bijstandsuitkering meer nodig had, was daarmee groter dan het aantal nieuwe statushouders dat een uitkering ontving.

Landelijk heeft na 3,5 jaar ongeveer een kwart van de nieuwe Nederlanders een baan. Dit is ook in Boxtel het geval.

INDIVIDUEEL

Het plan waarmee de gemeente Boxtel de statushouders wil ondersteunen, is gericht op een individuele aanpak. Per persoon werd een persoonlijk inburgeringsplan opgesteld, rekening houdend met de individuele achtergrond van de nieuwe Boxtelaar. ,,Een dak boven je hoofd is namelijk niet genoeg. De gemeente Boxtel heeft, samen met haar partners, gezocht naar de juiste ondersteuningsvorm om deze groep inwoners beter te laten integreren in de Boxtelse gemeenschap", meldt wethouder Eric van den Broek in een persbericht.

Om te kijken of het mogelijk is nog meer statushouders sneller aan een baan te krijgen, doet de gemeente mee aan twee pilots. De rijksoverheid werkt op dit moment een een nieuw inburgeringsstelsel, dat per 1 juli 2021 ingaat. Als aanloop hiernaartoe, zijn verschillende onderzoeken gaande. Boxtel neemt deel aan een onderzoek naar hoe vrouwelijke statushouders sneller aan een baan kunnen komen. In de andere pilot wordt het programma Taal Doen! van de WSD nader bekeken. Dit is gericht op on- en laaggeletterde nieuwkomers. Eind dit jaar wordt de voortgang van de pilots besproken.