Toine van der Weerden voor...
Toine van der Weerden voor... Foto: Toine van der Weerden

Véél knapper na een bezoekje aan de kapper!


JAN HERMENS

Natuurlijk, er zijn veel vervelender aspecten van de coronacrisis dan een kapsel dat op een ontplofte ragebol lijkt. Maar een woeste haardos is wel een van de meest zichtbare sporen van deze vreemde periode. Dat mensen met een contactberoep, zoals kappers, weer mogen werken, markeert het begin van het einde van de intelligente lockdown. De voor- en nafoto's vormen voor degenen die deze week bij de kapper in de stoel hebben gezeten, een herinnering aan deze tijd.

De een liet zijn haren rustig groeien, soms wel zestien weken lang. Een ander pakte de tondeuse of zette een huisgenoot aan de slag. Met soms wisselende resultaten, zoals bleek uit een eerder artikel in Brabants Centrum. Ik heb Australisch haar, grapte toen een vrouw: ,,Het Sidney." Wie weet is dat inmiddels veranderd.

HET IS WENNEN

Voor kappers, schoonheidssalons, opticiens en andere mensen die beroepsmatig hun klanten aanraken, is er wel het nodige veranderd ten opzichte van twee maanden geleden, voordat ze hun werkzaamheden moesten staken. Klanten moeten afstand tot elkaar bewaren, hygiƫne is enorm belangrijk en in een winkel mogen niet te veel mensen tegelijkertijd binnen zijn. Dat is wennen, maar er wordt weer geknipt en geschoren, er worden weer gezichtsmaskers aangebracht en brillen aangemeten. De economie komt stukje bij beetje weer in beweging.

ZESTIG UUR

Janine Dominicus en Anita Willems zijn de eigenaars van Twins Hairstyling in Boxtel. Dominicus vertelt: ,,Het is nu enorm druk. We maken deze week allebei zeker zestig uur, maar dat is niet erg. We zijn erg blij dat we weer mogen werken, dat hebben we wel gemist." Tussen de knipbeurten door reinigen ze stoelen, deurklinken en dergelijke grondig. Bovendien vragen ze klanten hun handen te desinfecteren bij binnenkomst. ,,Wij handhaven alle maatregelen die nodig zijn. Dat gaat goed, we genieten ervan dat we weer knippen."

(Alle foto's: eigen collectie).

...en Toine na zijn bezoek aan de kapper.
Tanner van Baast met haren die aardig gegroeid zijn...
...en Tanner met een fris, hip kapsel.
Niels Langeweg ziet zichzelf in de spiegel...
...dezelfde spiegel, dezelfde Niels, een ander spiegelbeeld.
Jens en Sven konden hun haren laten wapperen in de wind...
...maar dat lukt de broertjes Van Abeelen nu niet meer.