Henry van Dijk helpt als apothekersassistent elke dag heel wat mensen. Hij werkt al veertig jaar bij Apotheek Oosterhof. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Henry van Dijk helpt als apothekersassistent elke dag heel wat mensen. Hij werkt al veertig jaar bij Apotheek Oosterhof. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

HENRY VAN DIJK VEERTIG JAAR IN DIENST

Apothekersassistent schiet mensen erg graag te hulp

Jan Hermens

,,Ongelooflijk, al veertig jaar. De tijd gaat snel." Dinsdag 12 mei werkte Liempdenaar Henry van Dijk exact veertig jaar bij Boots Apotheek Oosterhof in Boxtel. Een bijzondere dag. ,,Alles is versierd hier", vertelt Van Dijk.

Hij is apothekersassistent en staat veelvuldig achter de balie in de apotheek. Zodoende is hij een bekend gezicht voor veel mensen. ,,Vooral vrouwen zijn apothekersassistent. Ik ben destijds begonnen met halve dagen werken, omdat ik topsport bedreef. Ik trainde tweemaal per dag en gaf 's avonds nog les."

Een blessure maakte die actieve levensstijl niet meer mogelijk voor de judoka. ,,Toen ben ik hele dagen gaan werken, dat was in 1983. Mijn sportprestaties werden prompt beter. Ik had blijkbaar te veel getraind, daar kwam ik wat laat achter..."

HELPEN

Van Dijk gaat met plezier naar zijn werk. ,,Ik houd ervan mensen te helpen en dat doe ik in feite de hele dag. Hoewel sommige medicijnen tegenwoordig niet altijd leverbaar zijn. Dat is vervelend, maar de meeste mensen hebben daar wel begrip voor, omdat ze erover gelezen of gehoord hebben."

De Liempdenaar roemt de sfeer in de apotheek. ,,Ik heb fijne collega's, ze komen me straks nog feliciteren. De apotheker heeft de zaken goed op de rit. En ik werk lekker dicht bij huis. Liempde is maar tien minuten fietsen."

In het verleden maakte Van Dijk ook minder prettige jaren mee. ,,Er waren destijds drie apotheken, maar die in de wijk Selissenwal ging dicht. Daardoor kregen wij het enorm druk. Toen liep het een poos niet goed. Gelukkig is dat voorbij. Nu gaat het weer soepel."

In coronatijd is het volgens de automatische telefoonbeantwoorder van Boots Apotheken erg druk. Van Dijk heeft daar weinig last van. ,,Er mag maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen. Daardoor oogt het rustiger. Er staat geen hele rij te wachten, althans, niet binnen."

De veertig dienstjaren zitten erop, op naar de vijftig. Van Dijk: ,,Ik ben 61, de vijftig jaar maak ik niet vol. Toen ik van school kwam, moest ik achttien maanden in militaire dienst. Daarna ben ik pas in de apotheek begonnen."


p Henry van Dijk helpt als apothekersassistent elke dag heel wat mensen. Hij werkt al veertig jaar bij Boots Apotheek Oosterhof en heeft het daar heel goed naar zijn zin. (Foto: Bas van den Biggelaar).