Frisbeeën op de speelplaats van de vroegere Maremakschool aan de Beukums. Hier is nu tijdelijk de noodopvang voor kinderen van mensen met vitale beroepen ondergebracht. (Foto: Peter de Koning).
Frisbeeën op de speelplaats van de vroegere Maremakschool aan de Beukums. Hier is nu tijdelijk de noodopvang voor kinderen van mensen met vitale beroepen ondergebracht. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KINDEROPVANG VOOR OUDERS VITALE BEROEPEN IN LEEGSTAANDE SCHOOL AAN DE BEUKUMS

Boxtel centraliseert noodopvang kinderen

HENK VAN WEERT

In enkele dagen tijd is afgelopen week het leegstaande schoolgebouw aan de Beukums, eertijds het onderkomen van sbo De Maremak, geschiktgemaakt voor noodopvang van kinderen. Het gaat om jeugd van ouders die werken in vitale beroepen en om kwetsbare kinderen. Een initiatief van kindercentrum Kindertuin en schoolbestuur Sint-Christoffel.

Maandag zijn de basisscholen weer deels geopend voor lessen, maar daarmee kwam wel meteen een ander probleem om de hoek kijken. Maximaal de helft van het aantal leerlingen mag in een schoolgebouw zijn, maar daar is de voorbije weken ook jeugd opgevangen van ouders die werken in de zogeheten vitale beroepen als zorg, onderwijs, hulpverlening, openbaar vervoer en media. Daarmee zou de grens van maximaal 50 procent bezetting makkelijk overschreden kunnen worden.

RECHT OP NOODOPVANG

,,Kinderen van deze doelgroepen hebben recht op noodvang tijdens schooluren, maar ook daarna", vertelt directeur Hindrik Schuurman van kindercentrum Kindertuin. Meteen na het uitbreken van de coronacrisis trok hij samen met de basisscholen op om de noodopvang te regelen. Maar inmiddels zijn we door diverse versoepelingen van maatregelen in een volgende fase beland. Daarom voerde Schuurman twee weken geleden overleg met Sint-Christoffel, het overkoepelende schoolbestuur voor acht basisscholen in de gemeente Boxtel.

Pas afgelopen vrijdag kwam het idee om het leegstaande schoolgebouw aan de Beukums in Boxtel-Oost te gaan benutten voor de tijdelijke kinderopvang. Daarmee wordt voorkomen dat meer dan de helft van het aantal kinderen op een school daar tegelijk vertoeft.

,,En daarmee hebben we eigenlijk een unieke situatie in Boxtel. Elders wordt de noodopvang overal in bestaande scholen georganiseerd, wij doen dat hier dus in een apart gebouw", vertelde Schuurman dinsdag. Dat was op de tweede dag dat de voormalige Maremakschool in gebruik was.

Aan het einde van vorig schooljaar werd het gebouw aan de Beukums verlaten. De kinderen van sbo-school De Maremak zijn ingetrokken bij basisschool De Vorsenpoel, een eindje verderop in de wijk. Sindsdien staat het in 2012 geopende schoolgebouw leeg.

POETSEN EN INRICHTEN

De directeur is trots op zijn medewerkers die in enkele dagen tijd twee klaslokalen compleet hebben schoongemaakt en ingericht om maandagochtend de eerste kinderen te begroeten. ,,Vooraf was er natuurlijk onzekerheid. Gaat dat goed? Hoeveel kinderen zullen er komen? Maar na ruim een dag kunnen we stellen dat het perfect loopt. De mensen weten ons te vinden. Donderdag (vandaag - red.) start Brede Scholen Boxtel met Buurtsportactiviteiten voor de jeugd."

Op dit moment is volgens Schuurman onduidelijk hoe lang de noodopvang gehandhaafd blijft. ,,Maar we gaan ervan uit dat dit in elk geval tot 1 juli zal duren."