De Canadese militair Harry Conners verbleef eind 1944, begin 1945 met zijn legeronderdeel enkele dagen in Boxtel.
De Canadese militair Harry Conners verbleef eind 1944, begin 1945 met zijn legeronderdeel enkele dagen in Boxtel. Foto: eigen collectie.

FAMILIE CONNERS KOESTERT AL 75 JAAR AANDENKEN WOII

Welk Boxtels gezin schonk in 1945 tafelbelletje aan Canadese bevrijder?


HENK VAN WEERT

Rond de jaarwisseling van 1944-1945 was de destijds 23-jarige Canadese militair Harry Conners (foto links) enkele dagen ingekwartierd bij een Boxtelse familie. Daar kreeg hij als dank het koperen tafelbelletje in de vorm van een windmolentje (foto rechts). Harry overleed in 1986, maar zoon Tom koestert het nog altijd. Graag zou hij weten wie zijn vader dit aandenken meegaf en hij hoopt nog eens deze Boxtelse familie te bezoeken.

Tom werd geboren in 1947, twee jaar nadat zijn vader in Bowmanville, ten oosten van Toronto, aan de oever van het Ontariomeer, was teruggekeerd uit de Tweede Wereldoorlog. Hij weet niet beter of de tafelbel in de vorm van een windmolen stond bij zijn ouders thuis. En nu al weer jaren bij hem zelf in Courtice, een dorpje in de buurt van zijn geboorteplaats. ,,Een streek waar veel Nederlanders zich vestigden nadat zij naar Canada waren geëmigreerd", weet Tom.

SEINER

Dat Royal Hamilton Light Infantry (RHLI), waar Harry seiner was, in Boxtel verbleef staat te lezen in het boek Semper Paratus (1977) over de historie van het regiment. Op pagina 308 wordt Boxtel genoemd. Daar schreef Harry met potlood in de kantlijn dat hij er zijn koperen tafelbel cadeau kreeg bij vertrek van zijn bataljon. Dat was waarschijnlijk op 5 januari 1945.

Graag wil Tom eens naar Boxtel reizen om (nabestaanden van) de schenkers te ontmoeten. Maar naam en adres ontbreken. In militaire archieven heeft Tom een dagboek gevonden van de bataljonscommandant die beschrijft dat zijn legeronderdeel was ondergebracht in een groot klooster. Behalve de C-compagnie, die was ingekwartierd bij gezinnen in een straat die recht op het klooster uitkwam.

PRINS BERNHARDSTRAAT

Historicus Hans Pel uit Boxtel beschrijft de aanwezigheid van Canadezen in zijn boek Dienstbaar en Gedreven (2006, over de diverse religieuze communiteiten in de gemeente Boxtel). Bij het hoofdstuk over de zusters ursulinen meldt hij dat hun klooster aan de Baroniestraat, waar in de jaren daarvoor Duitsers bivakkeerden, werd gevorderd door Engelse en Canadese militairen. Het lijkt erop dat Harry Conners derhalve eind december, begin januari bij een gezin in de Prins Bernhardstraat moet hebben overnacht.

Tom is eerlijk en geeft aan niet heel veel hoop te hebben dat hij na 75 jaar de precieze herkomst van het tafelletje kan traceren. Maar hij is - na alle coronaperikelen vast en zeker van plan om naar Boxtel te komen. Mét het koperen aandenken uiteraard.

Mensen die denken Conners te kunnen helpen in zijn zoektocht kunnen contact opnemen met de redactie door te e-mailen naar bc@brabantscentrum.nl.

De koperen tafelbel in de vorm van een windmolen wordt gekoesterd in de Canadese familie Conners.