Matthijs en Dirk hebben zin om een potje voetbal te spelen op het schoolplein. Dat kan nu weer. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Matthijs en Dirk hebben zin om een potje voetbal te spelen op het schoolplein. Dat kan nu weer. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BASISSCHOLEN WEER OPEN NA WEKENLANGE ‘CORONASLUITING'

’Wennen, bijkletsen en voetballen'

Linda van de Wiel

Een beetje onwerkelijk oogt het wel. Het schoolplein is rustig, de ouders staan op afstand en maar de helft van alle kinderen is aanwezig. Maar de leerlingen van basisschool De Hobbendonken en de Prinses Amaliaschool in Boxtel hebben vooral heel veel zin in hun eerste schooldag sinds alle onderwijsinstellingen hun deuren sloten in maart. Hoewel het voor sommigen ook best spannend is…

Stef (5) hangt een beetje verlegen aan de rok van zijn moeder. ,,Ik vind het heel leuk om mijn vriendjes weer te zien”, mompelt de leerling van de Prinses Amaliaschool in de wijk Selissenwal. ,,Ik wil heel graag met de grote plastic blokken spelen. De vorige keer heb ik daar een heel groot huis van gebouwd. Mét een dak erop. Ik kreeg toen een blok op mijn hoofd.”

Schoolgenootje Dünya (10) heeft vooral zin in heel veel bijkletsen met haar vriendinnen. ,,En ik vind het ook heel fijn om gewoon weer op school te zijn en weer les te krijgen van de juf,” zegt ze.De Prinses Amaliaschool is er klaar voor. ,,De leraren kijken ernaar uit kinderen weer live te zien en niet via Zoom”, aldus directeur Joris Spekle. ,,We hebben een personeelslid met lichte gezondheidsklachten maar dat kunnen we gelukkig prima intern oplossen. Dus we maken er een gezellige schooldag van en laten alles zo normaal als mogelijk is verlopen.”

GEKLEURDE STREPEN

Natuurlijk is het wennen dat de klassen slechts voor de helft gevuld zijn en de docenten in een vak moeten blijven vanwege de noodzakelijke anderhalve meter afstand die zij van leerlingen moeten houden. Maar de scholen zijn in elk geval weer open. En daar zijn ook Matthijs (11) en Dirk (10), leerlingen van De Hobbendonken in Oost blij mee. ,,Ik heb vooral mijn vrienden gemist”, lacht Matthijs. ,,Waarin ik het meest zin heb? Een potje voetbal spelen op het schoolplein.”

Dirk bevestigt de woorden van zijn klasgenoot: ,,Ik heb wel wat vrienden gezien de afgelopen periode maar de meeste lange tijd niet. Twee weken coronavirus was leuk, maar ik vind er nu niks meer aan hoor. Ik ben blij dat ik weer naar school mag.”

Ook De Hobbendonken is helemaal klaar voor de leerlingen: ,,Er zijn gekleurde strepen op het schoolplein geschilderd zodat ouders afstand van elkaar houden”, legt directeur Henk Verhoeven uit. ,,We hebben verder acht verschillende ingangen waardoor de leerlingen naar binnen gaan en de lokalen zijn groot genoeg voor de benodigde afstand. Wij zijn er klaar voor. Maar eerlijk is eerlijk, ik kan niet wachten de kinderen weer een aai over de bol te kunnen geven.”

Een aai over de bol is nog even niet mogelijk, maar de kinderen een mooie dag bezorgen is wel gelukt. ,,Het was wel een beetje wennen”, vindt Dünya. ,,We zijn maar met de helft van de klas. Maar ik zie mijn vriendinnen gelukkig weer vaker. En natuurlijk hebben we flink gekletst.” Stef heeft met zijn plastic blokken gespeeld: ,,Ik heb een huis mét een dak gemaakt en gespeeld met mijn vriendjes. En ik was blij om de juf weer te zien.”


p Matthijs en Dirk hebben zin om een potje voetbal te spelen op het schoolplein. Dat kan nu weer. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Weekmarkt ook in Rechter- en Rozemarijnstraat

De weekmarkt mag weer in zijn volledige vorm doorgaan. Om te zorgen dat aan de anderhalvemeterregel voldaan kan worden, komen er vrijdag ook kramen in de Rechter- en Rozemarijnstraat te staan.

Om aan alle regels rondom brandveiligheid en het coronavirus te kunnen voldoen, is er een nieuwe plattegrond gemaakt die goedgekeurd is door de gemeente Boxtel. De weekmarkt verspreidt zich dan als een lang lint door het centrum. De opstelling wordt vier weken zo aangehouden. Daarna wordt er geëvalueerd door gemeente en ondernemers.