BOXTEL HOUDT VINGER IN HAARENSE PAP

Modernisering school in Esch: wie trekt beurs?

JULES HAMELEERS

Dat de vernieuwing van de Willibrordusschool in Esch een stuk duurder gaat uitvallen dan de begrote één miljoen euro, is duidelijk. De geschatte kosten voor zowel renovatie als vervangende nieuwbouw worden geschat op drie miljoen. Wie moet het aanvullende bedrag ophoesten? Geen van de drie betrokken partijen - schoolbestuur Cadans Primair en de gemeenten Haaren en Boxtel - heeft antwoord op die vraag.

Een kostenexpert die ingehuurd werd door de gemeente Haaren concludeerde onlangs dat óók renovatie drie miljoen euro zou kosten, net als vervangende nieuwbouw. Een gemeentewoordvoerder meldt dat de uitkomst van het onderzoek tegenvalt. ,,We hadden gehoopt dat het alternatieve plan beter aansloot bij het beschikbare budget."

VERANTWOORDELIJK

De vraag of er door deze uitkomst een gat in de Haarense financiën ontstaat, is niet aan de orde, meldt de woordvoerder. ,,Cadans Primair is verantwoordelijk voor het aanpakken van het achterstallig onderhoud. Daar krijgt het van de rijksoverheid ook geld voor. We hebben nu gezamenlijk onderzocht hoever Cadans Primair zou kunnen komen als de gemeente Haaren een bijdrage van één miljoen euro beschikbaar zou stellen voor gelijktijdige duurzaamheidsmaatregelen."

Landelijke wetgeving geeft aan dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor degelijke huisvesting van hun scholen. Door één miljoen beschikbaar te stellen, ontwijkt de gemeente Haaren haar verantwoordelijkheid niet. Maar hoe dit bedrag toereikend kan zijn, blijft vooralsnog onduidelijk. Over hoe de twee partijen de vernieuwing van de Willibrordusschool gaan invullen, zijn ze nog 'in goed gesprek', gaf bestuurder Marianne van Wegberg van Cadans Primair vorige week aan in gesprek met Brabants Centrum.

Volgende stappen zijn nog niet bekend, meldt ook de gemeente Haaren. Net zo min als het moment waarop knopen worden doorgehakt.

STOKJE ERVOOR

In alle overleggen is ook Boxtel een partij. Aangezien het dorp Esch met ingang van 2021 bij deze gemeente komt, worden de kosten voor een eventuele investering overgedragen. De Boxtelse gemeenteraad heeft ingestemd met de Haarense begroting, waarin een investering van één miljoen is meegenomen. Zou deze investering groter worden, dan worden de uiteindelijke kosten voor de gemeente Boxtel dus óók hoger.

Bij een investering van één miljoen zijn de jaarlijkse kapitaallasten 55.000 euro. Zou een investering van drie miljoen euro gedaan worden, loopt het bedrag in het eerste jaar op naar 165.000 euro. Dit bedrag loopt dan terug naar ongeveer 75.000 euro over veertig jaar.

NIET MEER GELD

De gemeenten Boxtel en Haaren gaan echter, ondanks de tegenvallende onderzoeksresultaten, niet uit van een hogere investering. De besluitvorming hierover ligt in Haarense handen, maar Boxtel heeft wel een vinger in de pap. De toekomstige gemeente waaronder Esch gaat vallen, heeft namelijk zogeheten 'preventief financieel toezicht'. Dit houdt in dat Boxtel invloed kan uitoefenen op beslissingen rondom financiën en dus in theorie ook een stokje kan steken voor een grotere investering. Maar Haaren is niet voornemens meer geld neer te leggen.