De Mariakapel in Liempde bevindt zich nu achter de rechter zijdeur van de kerk. (Foto: Heilig Hartparochie).
De Mariakapel in Liempde bevindt zich nu achter de rechter zijdeur van de kerk. (Foto: Heilig Hartparochie). Foto: Heilig Hartparochie

SCHARNIEREN LIEMPDSE KERKDEUREN WORDEN VERVANGEN

Mariakapel tijdelijk in een zijportaal

Menig katholiek steekt in de meimaand een kaarsje op bij Maria. Gelovigen stellen veel vertrouwen in de Heilige Maagd. In Liempde heeft zij een eigen kapel, maar die is door werkzaamheden tijdelijk niet bereikbaar en daarom verplaatst naar het rechter toegangsportaal van de Sint-Jans Onthoofdingkerk.

De twee grote deuren van de hoofdingang onder de toren worden gerepareerd en dat is een tijdrovende klus die wel enkele maanden in beslag neemt. De zogeheten 'gehengen', de robuuste scharnieren van de deuren, zijn aan vervanging toe. Dat mag ook wel na 152 jaar.
Ze zijn in de muur aan het roesten en kunnen daardoor op termijn doorbuigen en zelfs breken. Want de deuren wegen nogal wat. De scharnieren kunnen alleen maar gerepareerd worden als ze eruit gekapt worden. Hiervoor moeten de deuren worden vastgezet en gestabiliseerd, zodat straks alles weer netjes past, zo is te lezen op de website van de Heilig Hartparochie. Tot die tijd fungeert het rechterhalletje als Mariakapel. Er is daar ook gelegenheid voor het ontsteken van een kaarsje. Dat kan dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur.

De werkzaamheden passen in het totaal van de activiteiten die de Heilig Hartparochie ontplooit om de kerk en alles wat erbij hoort in een goede conditie te houden. Onderhoud blijft altijd nodig. Het gaat ten slotte om een gebouw van anderhalve eeuw oud, dat al die tijd weer en wind heeft getrotseerd. Niet vreemd dat er dan af en toe wat restauratiewerk nodig is.

De parochie meldt dat als alles volgens planning verloopt, de uurwerkplaten dinsdag 19 mei worden teruggezet. Dan komt er weer een hijskraan; een iets lagere dan in januari toen de wijzerplaten werden gedemonteerd. Liempde is dan weer bij de tijd.


BRABANTS ARCHIEF VERZAMELT FOTO'S, KAARTJES, FILMPJES

BHIC wil een coronacollectie opzetten

De coronacrisis heeft een grote invloed op ons leven. Deze periode blijft mensen waarschijnlijk lang bij. In wezen schrijven we een stukje geschiedenis en dat wil het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) graag bewaren.

Het provincaal archiefinstituut zoekt persoonlijke kattebelletjes, foto’s, filmpjes, brieven, briefkaarten, posters en tekeningen die te maken hebben met de coronaperiode. Dus dat kaartje dat oma een sprankje vreugde gaf, dat filmpje van die artiest die buiten voor een zorgcentrum optrad, die foto van een man in een hoogwerker die een gouden echtpaar feliciteert.

Het BHIC zoekt informatie uit de hele provincie Brabant, dus ook uit de gemeente Boxtel en omliggende dorpen. ,,Wij willen graag informatie verzamelen, zodat historici over vijftig of honderd jaar ook nog kunnen onderzoeken hoe wij deze crisis hebben meegemaakt en wat er gebeurde in onze samenleving. We vragen daarom aan iedereen, Brabanders, organisaties en bedrijven om foto’s, filmpjes en documenten in te sturen die iets zeggen over deze tijd", aldus een woordvoerder van het rijksarchief dat is gevestigd in de Citadel van 's-Hertogenbosch.

SELECTIE AANBOD

Een selectie van het aangeleverde materiaal wordt opgenomen in de BHIC-collectie. Materialen die herinneren aan de sluiting van horeca, scholen, musea en theaters, de stille straten en het thuiswerken en thuis les krijgen.

Maar ook het niet naleven van de maatregelen enerzijds, en de sociale en creatieve initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen anderzijds. ,,Deze pandemie is een ‘historische gebeurtenis’ van formaat, daarover bestaat weinig discussie. Daarbij wordt Oost-Brabant ook nog eens aangemerkt als het epicentrum van het coronavirus."

Het BHIC zoekt materiaal dat deze periode in Brabant typeert. Archivaris Miel Jacobs van het BHIC licht dat toe: ,,Hoe ervaren ouderen het gemis van familieleden en het zwaaien op afstand? Hoe houdt een docent contact met zijn/haar leerlingen en hoe kijkt een pastoor naar het vieren van een kerkdienst op afstand?"

Ook materiaal over de invulling van bijzondere feestdagen zoals Pasen en Koningsdag of verjaardagen is welkom. ,,Alles waarvan je kunt bedenken dat het interessant is om te lezen voor historici uit latere tijden - en dat zijn juist ook de dagelijkse beslommeringen - willen we verzamelen.”

Inwoners, organisaties en bedrijven uit heel Brabant kunnen materiaal per post sturen naar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), onder vermelding van ‘Coronacollectie’, postbus 81, 5211 NW ’s-Hertogenbosch.

Uploaden en verzenden kan ook, via https://coronacollectie.bhic.nl. Wie vragen heeft kan e-mailen naar coronacollectie@bhic.nl.

Berenjacht in coronatijd. (Foto: Bas van den Biggelaar).