Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SPELELIER OPENT BOXTELS FILMFESTIVAL

Eerste film basisschooljeugd
beleeft vandaag zijn première

Nu het weer kan, omdat de basisscholen open zijn, maakt het Boxtels Unicef Kinderrechten Festival een doorstart, na een noodgedwongen lange pauze. Van de tien groepen die een rolprent uitbrengen, zijn er zes nog niet met een filmcoach aan de slag geweest. Zij mogen hun kinderrechtenfilm alsnog opnemen.

De basisscholen kunnen bij CultuurBox, de motor achter het festival, aangeven of zij dit nog voor de zomervakantie willen doen of dat zij volgend schooljaar een filmdag plannen.

De eerste van vier al afgeronde films ging vandaag, donderdag 14 mei om 16.00 uur in première op YouTube. Het is het werkstuk van basisschool De Spelelier en heet Overdreven. Een week later is de film Groter dan het lijkt van de Molenwijkschool te zien, donderdag 28 mei volgt De leider van de klas van De Oversteek in Liempde te aanschouwen en 4 juni Het dagboek-akkefietje van De Hobbendonken. De films komen telkens om 16.00 uur online.

GEEN FINALE

Uit de tien lokaal gemaakte films wordt een Boxtelse winnaar gekozen. De première in Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch is echter definitief gecanceld en ook de landelijke finale deze zomer in Tuschinki gaat niet door. Toch zorgt CultuurBox samen met Hollywood in de Klas, de organisatie die de filmcoaches levert, alsnog voor een feestelijke afsluiting.

Bovendien krijgt de winnende groep een finaleticket voor de landelijke finale van het Filmfestival in de zomer van 2021. Kiezen niet alle scholen voor een verfilming vóór de zomervakantie, dan kiest de jury een halve finalist uit de eerste vier filmgroepen. Vervolgens wordt in het volgende schooljaar een finalist gekozen uit de overige deelnemers. En uiteindelijk wordt hieruit de Boxtelse winnaar geselecteerd.


q De film van De Hobbendonken is de eerste donderdag van juni voor het eerst te zien. De creatie van basisschool De Spelelier gaat vandaag al in première. De werkstukken zijn op YouTube te bewonderen. (Foto: Albert Stolwijk).