Douwe Korting (links) en Boudewijn Tooren geloven in de kracht van duurzaamheid. Ze gaan innovatief om met de beperkingen van de coronacrisis. Zo is er tussen de gewassen een eenrichtingsparcours uitgezet. (Foto: Linda van de Wiel).
Douwe Korting (links) en Boudewijn Tooren geloven in de kracht van duurzaamheid. Ze gaan innovatief om met de beperkingen van de coronacrisis. Zo is er tussen de gewassen een eenrichtingsparcours uitgezet. (Foto: Linda van de Wiel). Foto: Linda van de Wiel

HERENBOEREN ZETTEN CORONAPARCOURS UIT IN WILHELMINAPARK

'Zelfs een stelletjesapp voor vrijwilligers'

Linda van de Wiel

Via een uitgezet eenrichtingsparcours halen ze hun groenten, fruit, eieren en vlees op. De vierhonderd mensen die eten van het land van Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel merken onder meer op deze wijze de impact van de coronacrisis. Voorzitter Boudewijn Tooren: ,,En als bestuur staan we langs het parcours om te horen wat er allemaal speelt binnen onze gemeenschap.”

Het coronavirus zorgt op vele plekken voor creatieve initiatieven en oplossingen. Zo ook bij de Boxtelse Herenboeren. ,,Als bestuur vergaderen we via het medium Zoom en onze algemene ledenvergadering houden we ook op deze wijze”, vertelt bestuurslid Douwe Korting. Wel rijst daarbij de vraag hoe gestemd kan worden. Tooren: ,,Dat kan alleen bij fysieke aanwezigheid, maar dat is nu niet mogelijk. Ik verwacht niet dat dit bij onze coöperatie een probleem zal zijn, maar het houdt ons als bestuur wel bezig. We doen een poll om voorstellen te toetsen, in ons geval kan dat prima.”

Een ander initiatief is de 'stelletjesapp'. ,,Veel Herenboeren helpen op het land. Bij het zaaien zijn twee mensen nodig om zaden te planten. Maar doordat anderhalve meter afstand het devies is, bedachten we dat we daarvoor stelletjes konden benaderen. Zij hoeven immers geen afstand te bewaren”, lacht Tooren. ,,Misschien houden we dit er wel in. Samen werken op het land is een mooi uitje toch?”

VIJF JAAR

Hoewel er veel aandacht is voor het innovatieve landbouwinitiatief in de nieuwe anderhalvemetereconomie, gaan de andere ontwikkelingen van Herenboeren Wilhelminapark ook in rap tempo door. ,,We zijn in vijf jaar gegroeid van honderd naar vierhonderd monden die eten van het land. Er is nog ruimte, we willen groeien tot vijfhonderd monden”, aldus Korting. ,,Verder hebben we vorig jaar een tweedehands tunnelkas aangeschaft waardoor we meer exotische groenten als paprika en peper kunnen verbouwen. Ook kunnen we in het najaar langer verse groenten uitleveren aan onze leden.”

Verder hebben de pioniers een eigen veestapel. ,,We hebben brandrode runderen die gekalfd hebben. Ook hebben we varkens en kippen. Het houden van vleeskippen is vooralsnog geen succes gebleken, maar ze geven wel veel verse eieren. Bovendien scharrelen ze op het land en hebben we al drie jaar een eigen kipcaravan”, vertelt een trotse voorzitter Tooren.

Een aantal actieve leden heeft het initiatief genomen een klein voedselbos te creëren. Bestuurslid Korting: ,,Wij planten en oogsten alleen, wat dat bos betreft. Het past in ons gedachtegoed steeds meer die kant op te gaan met onze boerderij. Ook zijn we bezig met vergaande plannen voor de bouw van een Vlaamse schuur, die onder meer dienst gaat doen als ontmoetingsplek. Maar wat vooral geldt: wij leren door te doen.”

Dit gedachtegoed wordt breed gedeeld. Niet alleen prominenten als koning Willem-Alexander en vele binnen- en buitenlandse journalisten bezochten Herenboeren Wilhelminapark. Ook wordt het concept op verschillende plekken in Nederland tot uitvoering gebracht. Korting: ,,Er zijn inmiddels zeven Herenboerderijen en daarnaast zitten er nog verschillende initiatieven in de pijplijn. Allemaal staan ze voor het principe: samen duurzaam voedsel produceren.”