De bierpullen zijn gevuld op het Bierpompfeest van 2003. Van links naar rechts biertapper Wim van der Pasch, burgemeester Frans Ronnes, Joke van der Zanden, emeritus pastoor Norbert Smulders, pastoor Richard Niessen en diaken Peter Broeders. (Foto: archief Brabants Centrum).
De bierpullen zijn gevuld op het Bierpompfeest van 2003. Van links naar rechts biertapper Wim van der Pasch, burgemeester Frans Ronnes, Joke van der Zanden, emeritus pastoor Norbert Smulders, pastoor Richard Niessen en diaken Peter Broeders. (Foto: archief Brabants Centrum). Foto: Archief Brabants Centrum

BIERPOMPFEEST WEET (NIEUWE) INWONERS AL JAREN TE BINDEN

Jaarlijks welkomstritueel in Esch

RENS VAN DEN ELSEN

Alleen de leden van de Eerste Kamer zijn nog aan zet tot het moment dat Esch onder de vleugels van de gemeente Boxtel valt. Dit jaar haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. Met Hemelvaartsdag voor de deur, richten we onze blik dit keer op het Essche Bierpompfeest. Omdat dit verbindende evenement dit jaar niet door gaat, kijken we naar de editie van het jaar 2003.

Het is dat jaar de 38e keer dat de nieuwe inwoners van Esch welkom worden geheten en zij hun bierpul laten vullen bij de pomp op de hoek van de Postelstraat en de Leunisdijk.

Traditiegetrouw gaan de leden van het organisatiecomité enkele weken voor het feest persoonlijk bij iedereen langs die zich in het jaar daarvoor heeft gevestigd in het dorp. Zij krijgen allen uitleg over wat het Bierpompfeest inhoudt en ze ontvangen een pul. Waar in de beginjaren de burgemeester van het toen nog zelfstandige Esch vaak met de biertapper op bezoek kwam, heeft sinds de herindeling in 1995 de voorzitter van het organiserend comité die rol op zich genomen. Daarbij komt de tapper ook niet meer in het officiële uniform bij de mensen langs.

TWINTIG JAAR

In 2003 stond Wim van der Pasch twintig jaar als onbezoldigd biertapper van de gemeente aan de pomp. Vanwege dit jubileum werd hij geïnterviewd door een journalist van deze krant. ,,In mijn eerste jaren trokken we nog drie tot vier dagen uit om alle nieuwe gezinnen te bezoeken, want niet alleen waren er toen veel meer nieuwkomers, er werd ons vrijwel overal iets aangeboden en bleven we altijd even hangen. Dat was een prachtige tijd", gaf hij destijds aan. Hoewel er door de herindeling dus het een en ander veranderde, was volgens Van der Pasch de gastvrijheid gebleven. Alleen daalde het aantal nieuwe inwoners door het achterblijven van nieuwe woningbouwprojecten in het dorp. In aanloop naar die editie bezocht hij 'slechts' zestien gezinnen.

ONTSLAG

Van der Pasch wilde in 2003 eigenlijk zijn ontslag aanbieden bij het gemeentebestuur. ,,Het leek mij een goed idee als na zoveel jaren een nieuwe biertapper zou worden aangesteld, die de functie misschien op een heel ander manier zou gaan invullen", aldus de Esschenaar. Maar de gemeente dacht daar anders over. Omdat in Esch in 2005 het Europees Trefpunt zou plaatsvinden, zag de gemeente liever dat Van der Pasch nog tot die tijd door zou gaan. En eigenlijk had de biertapper, op dat moment tevens hoofdman van het Sint-Willebrordusgilde, daar helemaal geen problemen mee. ,,Integendeel. Het is alleen maar mooi om nog twee jaar door te gaan en het Europees Trefpunt mee te maken. Ik ben dan 63 jaar en kan zo op een mooie manier afscheid nemen", zo liet hij in deze krant optekenen.

Uiteindelijk nam Theo van Roosmalen in 2006 de rol van biertapper van Van der Pasch over, tot in 2012 Gerrie van der Mee achter de pomp mocht kruipen.

SOBER

Op 29 mei 2003 werden de nieuwe inwoners welkom geheten. Het werd echter een wat sobere versie dan de voorgaande jaren. Vanwege de bezuiniging op de subsidie kregen de gezinnen een brunch op het Marktplein, in plaats van dorpshuis De Es. Gelukkig was het weer uitstekend en was er verder ook geen wanklank te horen.

Tijdens zijn speech verwees burgemeester Frans Ronnes naar de komst van de ouders van Máxima Zorreguita. In Esch ging dat jaar namelijk het hardnekkige gerucht rond dat zij een huis zouden hebben gekocht in het dorp. Ronnes haakte daar op ludieke wijze op in.

Na alle plichtplegingen en de traditionele toost met de door Van der Pasch gevulde pullen, waren er gedurende de dag verschillende activiteiten. Naast kindervermaak en muziek, presenteerden ook toen de verenigingen uit Esch zich.

Nieuwe inwoner Jolanda van de Berg was te spreken over de opzet van het Bierpompfeest. Ze vertelde dat ze sinds de verhuizing naar Esch al van verschillende mensen te horen had gekregen dat ze toch echt naar het evenement moest komen, want: ,,Anders zouden we geen echte Esschenaren worden."

NIEUWE DATUM

Volgende week donderdag, 21 mei, zou eigenlijk de 55e editie van het Bierpompfeest plaatsvinden. Het zou ook tevens het afscheidsmoment zijn van huidig biertapper Van der Mee en de presentatie van zijn opvolger. Het coronavirus heeft er echter voor gezorgd dat dit pas op 13 mei 2021 gaat plaatsvinden. Tijdens het elfde lustrum wil de organisatie extra proosten op het leven en de gezondheid.



p De bierpullen zijn gevuld op het Bierpompfeest van 2003. Van links naar rechts biertapper Wim van der Pasch, burgemeester Frans Ronnes, Joke van der Zanden, emeritus pastoor Norbert Smulders, pastoor Richard Niessen en diaken Peter Broeders. (Foto: archief Brabants Centrum).