Marten Groen plaatste vanochtend, donderdag 7 mei, zijn stiltezuil in de achtertuin van het Wereldhuis.
Marten Groen plaatste vanochtend, donderdag 7 mei, zijn stiltezuil in de achtertuin van het Wereldhuis. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

STILTEZUIL IN TUIN HERINNERT AAN 'GITZWARTE WEKEN'

Wereldhuis schaalt af; nu corona in Vlaswiek

JAN HERMENS & HENK VAN WEERT

Het coronavirus lijkt op zijn retour, maar het gevaar is verre van geweken. In dorpshuis De Vlaswiek in Liempde is sinds deze week sprake van besmettingen. Bij het Wereldhuis in Boxtel is de crisis inmiddels onder controle, maar met zeventien overledenen onder de 124 bewoners hebben ze daar gitzwarte weken achter de rug. Daar is vanochtend de stiltezuil van kunstenaar Marten Groen in de tuin geplaatst.

Een inwoonster van Liempde die niet met haar naam in de krant wil, meldde gisteren dat in De Vlaswiek sprake is van drie besmettingen. Het betreft twee medewerkers én een bewoner. Zij heeft haar informatie uit directe lijn. ,,Volgens mij is niemand hier nog van op de hoogte. Ik wil de mensen waarschuwen, ook omdat familieleden risico lopen. En De Vlaswiek ligt vlakbij de basisschool die maandag weer open gaat", zo meldde de bezorgde Liempdse gisteren.

Bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) bevestigt de virusuitbraak en zegt die te betreuren. Waar de kiem ligt van de besmettingen, is volgens haar onduidelijk. ,,We volgen de richtlijnen van het RIVM wat onze zorgverlening betreft." Verdere inhoudelijke mededelingen wil de bestuursvoorzitter niet doen. ,,We gaan hier zorgvuldig mee om. Op onze website vermelden we de locaties waar sprake is van besmettingen met het coronavirus en hoe onze werkwijze is." Volgens Joppe zijn cliënten, medewerkers en overige betrokkenen ingelicht over de situatie. In De Vlaswiek aan de Keefheuvel wonen mensen met dementie die intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben.

ECHT KENTERING

Waar in het Liempdse verzorgingshuis deze week de eerste coronapatiënten zijn geconstateerd, is in het Wereldhuis sprake van een echte kentering. Dat meldt locatiedirecteur Jan Kees Metz. De laatste twee weken zijn er in het verpleeghuis aan de Achterberghstraat in Boxtel geen nieuwe besmettingen bijgekomen, ook is niemand meer overleden. ,,Momenteel is niemand ziek. Bovendien is een van de drie gesloten afdelingen weer openbaar", zegt Metz. Op de afdeling Sefkat is de cohortverpleging opgeheven, waarbij zieke personen geïsoleerd in één ruimte werden ondergebracht en verzorgd door een vaste groep professionals. Dit is afgeschaald naar quarantaine. Over twee weken is Sefkat weer toegankelijk. Metz: ,,Op de afdeling Smaragd, met Indonesische bewoners, gebeurt dat eind van de week."

Vanochtend plaatste kunstenaar Groen zijn stiltezuil in de tuin tussen het Wereldhuis en de Molenhof. Lezers van deze krant kozen het Wereldhuis als plek voor het herdenkingsteken waarvoor de Boxtelse beeldend kunstenaar zich liet inspireren door de coronacrisis. 'De stilte gehoord' en 'De gehoorde stilte' luidt de tekst die de voor- en achterkant van het eenvoudig vormgegeven monumentje sieren. ,,Een mooi initiatief. Heel waardevol en passend dat het in onze tuin een plekje krijgt", aldus locatiedirecteur Metz.


p Kunstenaar Marten Groen is blij met het plekje voor de stiltezuil in de tuin van het Wereldhuis: ,,Mooi langs het voetpad zodat passanten de tekst goed kunnen lezen." Volgende week is de officiële onthulling. (Foto: Bas van den Biggelaar).

In Dorpshuis De Vlaswiek zijn mensen geïnfecteerd geraakt met het coronavirus. Zorggroep Elde Maasduinen betreurt de uitbraak en volgt de landelijke richtlijnen van het RIVM. (Foto: Albert Stolwijk).