Protest tegen bomenkap Lindenlust.
Protest tegen bomenkap Lindenlust. Foto: Peter de Koning

POLITIE STUURT ACTIVISTEN NAAR HUIS EN HAALT SPANDOEK WEG

Protest tegen bomenkap Lindenlust

Jan Hermens

Bomen Brigade Boxtel en een aantal buurtbewoners protesteerden vrijdagavond tegen de mogelijke kap van bomen op het terrein van het voormalige zorgcomplex Lindenlust aan de Bosscheweg. Hier moet het bouwproject Langen Linden verrijzen.

Volgens de activisten gaat het om 275 bomen. Slechts een paar grote, oude exemplaren zouden gespaard blijven. Buurtbewoner Eric Schoones was vrijdagavond bij het protest. ,,Er is op de rotonde nabij Lindenlust een spandoek opgehangen. De opkomst was, ondanks corona, best groot. De actie leeft onder de omwonenden van het toekomstige bouwterrein."

POLITIE

De politie kwam dezelfde avond ter plekke en sommeerde de actievoerders naar huis te gaan. Schoones: ,,Er zijn geen boetes uitgedeeld. De actie was goed voorbereid, met inachtneming van de coronaregels. Daarnaast heeft de politie het spandoek weggehaald, maar dat geeft niet. We hadden ons statement al gemaakt."

Schoones maakt geen deel uit van de bomenbrigade, maar woont vlakbij Lindenlust, waar projectontwikkelaar Dura Vermeer zo'n zestig woningen wil bouwen. ,,Ik woon aan de Poolsestraat en kijk uit op het groen. Ik zou het echt zonde vinden als er zoveel bomen verdwijnen."

De betrokken Boxtelaar vermoedt dat kaalslag ook niet nodig is. ,,Voor zover wij weten, zijn de plannen nog niet definitief. Volgens ons is het mogelijk met wat aanpassingen bomen te sparen."

Bomen Brigade Boxtel heeft in een open brief richting gemeenteraad en college haar zorgen al geuit over de situatie en heeft die nog eens kracht bijgezet met het protest van vrijdagavond.

Projectontwikkelaar Dura Vermeer wil op dit moment niet inhoudelijk reageren. ,,We komen in overleg met de gemeente met een gezamenlijke persverklaring naar buiten. Dat doen we samen om te voorkomen dat er een meerduidig beeld ontstaat. Wanneer dat bericht gereed is, is nog niet bekend", aldus een woordvoerder.



p Protesterende Boxtelaren hingen een spandoek op aan het bouwbord van project Langen Linden. De politie haalde dit later op de avond weg. (Foto: Peter de Koning).