Afbeelding
Foto: Jan Hermens

What's Up, voetballers?


Onder een aangenaam voorjaarszonnetje voetballen op Bevrijdingsdag vier jongens in wandelpark Molenwijk. Ze staan op het punt om naar huis te gaan, maar een snel belletje volstaat om nog twintig minuten te mogen blijven. Precies lang genoeg voor een interview. Benjahmin Werts (13), Valentijn Werts (11), Tren Verbruggen (10) en Keon Verbruggen (12) komen uit Boxtel en houden wel van een beetje beweging.

Laat me raden, jullie zijn broers zeker? Benjahmin: ,,Ja, Valentijn en ik zijn broers en Tren en Keon ook."

Voetballen jullie bij een club? Valentijn: ,,Ik niet." De andere drie knikken bevestigend: ,,Bij ODC. Het sportpark is gesloten, maar hier kunnen we ook voetballen."

Zijn jullie trainingen alweer begonnen? Benjahmin: ,,Die beginnen deze week. Maar ik heb vorige week al met een ander team meegetraind."

Doe jij ook aan sport, Valentijn? ,,Ik wil gaan freerunnen in Vught." ,,Dat doe ik ook", reageert Tren enthousiast.

Wat is dat precies, freerunning? Tren: ,,Dan neem je allerlei obstakels terwijl je rent." Hij demonstreert prompt een radslag. ,,Nu een backflip," lacht Benjahmin. Dat is nog een tikje moeilijk. Valentijn: ,,In het zwembad kan dat wel." ,,Het is best een gevaarlijke sport", vindt Benjahmin. ,,Je kunt vallen en ongelukkig terechtkomen en dan iets breken. Zoals Keon."

Wat heb jij aan je hand, Keon? Was je aan het freerunnen? Keon: ,,Nee, ik maakte voor het eerst een salto voorover op de trampoline en toen landde ik verkeerd, op mijn vinger. Die is nu gebroken."

Vandaag zijn jullie vrij, tijd genoeg om buiten te voetballen, maar volgende week beginnen de scholen weer. Wat vinden jullie daarvan? Benjahmin: ,,Keon en ik zitten op de middelbare school, op het Maurick College in Vught. Wij krijgen voorlopig nog online les. Tren: ,,Ik wil wel naar school. Thuiswerken is best saai." Valentijn sluit zich bij hem aan: ,,Ik vind het fijn om mijn klasgenoten weer te zien."

t Van rechts naar links: Tren, Keon, Benjahmin en Valentijn. (Foto: Jan Hermens).