Afbeelding
Foto: Henk van Weert

CENTRUMMANAGEMENT TILT PLAN C(ORONA) NAAR HOGER NIVEAU

Extra geld voor actie 'Wees loyaal, koop lokaal'


RENS VAN DEN ELSEN

Centrummanagement Boxtel (CMB) heeft 20.000 euro uitgetrokken om het Plan C(orona) naar een hoger niveau te tillen. Het geld wordt samen met de 18.000 euro uit het economisch stimuleringsbudget van het gemeentebestuur ingezet om de coronapijn van lokale ondernemers te verzachten. Onder andere door meer ruchtbaarheid aan de actie te geven en door post-corona-activiteiten te organiseren.

Het extra geld dat het CMB nu inzet, is beschikbaar omdat verschillende evenementen zijn afgelast. Daarnaast is de functie van centrummanager niet ingevuld na het vertrek van Berry Dankers per 1 februari.

De 20.000 euro wil het CMB vooral in het centrum gaan inzetten. Maar volgens het bestuur plukken ondernemers in andere wijken er ook indirect vruchten van. Daarbij is het de bedoeling dat het grootste deel van het potje wordt gebruikt als de huidige beperkingen weer deels worden opgeheven. ,,Juist dan is het belangrijk dat de inwoners van Boxtel de gang naar de eigen winkels weer oppakken", aldus het CMB.

Om Plan C nog meer onder de aandacht te brengen, is een deel van het geld uit het stimuleringsfonds gebruikt voor meer publiciteit. Zo is er een korte film gemaakt, waarin lokale ondernemers de Boxtelaren oproepen om vooral lokaal te kopen en krijgen de ondernemers een gezicht in de advertenties in lokale kranten en op social media.

MOOI WEER

Astrid Broeders van Hip For You aan de Molenstraat heeft de afgelopen weken niet te klagen gehad over het aantal klanten. Of de toenemende drukte een gevolg is van Plan C weet ze niet. ,,Het kan ook door het mooie weer komen. En ik heb over het algemeen veel jongeren binnen, misschien dat die eerder geneigd zijn om naar buiten te gaan", aldus Broeders. Ze vervolgt: ,,Maar het is goed dat er iets wordt gedaan. Ik heb nu ook het idee dat alle ondernemers er samen de schouders onder zetten, dat is zeker positief."

Ook Judith Jansen van kledingzaak La Gare Clothing aan de Croonpassage blijft positief in de coronatijd. Ze vindt het goed dat het CMB de centrumwinkeliers extra ondersteuning biedt, al is ze naar eigen zeggen vooral met de winkel bezig. ,,We krabbelen weer langzaam op na een paar slechte weken. Je merkt dat mensen steeds meer gewend raken aan de situatie." Over de aanstaande acties van het CMB is ze wel te spreken, al ziet ze nog het liefst dat het smalle deel van de Rechterstraat eenrichtingsverkeer wordt. Jansen: ,,Dan lopen de mensen ook wat meer door de passage."

SHOP & WIN

Om bewoners extra te betrekken bij de winkels en horeca, houdt CMB samen met huis-aan-huiskrant Mooi Boxtel en The Brain een (digitale) quiz. Dat gebeurt donderdagavond 4 juni met vragen en opdracht die specifiek over cafés, restaurants en winkels in Boxtel gaan. Maar ook het in andere steden bekende concept Shop & Win wordt later dit jaar uitgerold, als de corona-maatregelen zijn versoepeld. Dit gebeurt in samenwerking met stichting Brabants Centrum. Hierbij kan het winkelend publiek prijzen winnen die beschikbaar zijn gesteld door de lokale ondernemers.

CMB wil het Boxtelse koperspubliek bedanken op een moment dat dit weer mogelijk is. Daarom wordt een deel van het geld gereserveerd om in het najaar een serie evenementen in het centrum op te zetten. ,,Een goede gelegenheid voor de lokale ondernemers om alles nog eens uit de kast te trekken", aldus CMB.

Er wordt overiges niet alleen gekeken naar acties om de inwoners naar de winkels te halen. Ook voor de ondernemer staan plannen op stapel. Zo worden zij vaker door CMB geïnformeerd middels nieuwsbrieven, is er promotionele steun bij nieuwe initiatieven die in deze tijd ontstaan en is het idee rondom de Nieuwe Winkelstraat in een stroomversnelling gekomen.

Hierover was vorig jaar al een presentatie in de Spiegeltent en inmiddels ligt er een plan van aanpak voor Boxtel. Het doel is om een nieuwe impuls te geven aan de samenwerking in het centrum en nieuwe perspectieven te schetsen voor de ontwikkeling van het winkelgebied in samenspraak met ondernemers en de gemeente.

Binnen concept van de Nieuwe Winkelstraat wordt gekeken naar hoe kleine zelfstandigen zich na deze coronacrisis weer opnieuw kunnen uitvinden. Om tot een gedegen visie te komen, worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd met alle betrokken partijen. De bedoeling is dat dit voor de zomer vorm krijgt en dat de uitvoering in het najaar volgt.

STIMULEREN

Eind maart werd Plan C gelanceerd door CMB met als slogan 'Wees loyaal, koop lokaal'. De actie moest inwoners stimuleren om vooral de Boxtelse middenstand niet te vergeten tijdens de coronacrisis. Middels advertenties en de website worden zij geïnformeerd over openingstijden, acties en bereikbaarheid van de winkels in Boxtel. Kijk voor alle deelnemende winkels op www.beleefboxtel.nl/plan-c.


p Heel mondjesmaat komen de inwoners van Boxtel weer shoppen in het centrum. Er is een versoepeling van de maatregelen aanstaande en dus kijkt het Centrummanagement ook voorbij de coronacrisis. (Foto: Henk van Weert).