Op de enorme klomp voor de fabriek van Ad Traa staat nu een motiverende tekst te lezen. (Foto: Gerard Schalkx).
Op de enorme klomp voor de fabriek van Ad Traa staat nu een motiverende tekst te lezen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

INKOMSTEN UIT TOERISME VALLEN WEG VOOR FAMILIE TRAA

Klompenmakers monteren Liempde op

Met het wegvallen van het toerisme, verdwijnt ook een groot deel van de inkomsten van klompenfabriek Ad Traa in Liempde. Dit biedt echter ook mogelijkheden, zoals internetverkoop. Luuk Traa: ,,Als corona er niet was geweest, hadden we dit ook nooit ontdekt!"

,,Onze grootste afnemers zijn Schiphol en de Keukenhof. Je begrijpt dat dit nu helemaal stil valt." Wel blijven Luuk en zijn vader Ad zich bezig houden: zo zijn ze zich meer gaan richten op de verkoop via webshops. Dat loopt naar eigen zeggen verbazingwekkend goed. ,,In het begin vreesden we wel voor ons voortbestaan, maar nu hebben we andere manieren van inkomen genereren gevonden. Het is alleen erg moeilijk voorspellen wanneer er weer toeristen naar Nederland komen en ons gewoonlijk publiek weer binnen komt lopen..." De fabriek ligt in ieder geval grotendeels stil, meldt Luuk.

Oplettende Liempdenaren is het misschien wel opgevallen dat de familie Traa wel wat positieve woorden wil delen. De reuzenklomp die normaal op het grasveldje voor het pand aan de Kapelstraat is te vinden, staat nu aan de straat. Met een speciale opdruk: 'Liemt Stay Strong.' ,,We willen dorpsbewoners gewoon een hart onder de riem steken", legt Luuk uit. ,,Het komt wel weer goed en ik hoop dat Liempdenaren zich dat herinneren als ze straks langs de klompenfabriek lopen."