WOONSTICHTING LEGT ADVIES TERZIJDE

Teleurstelling HBV over huurverhoging Joost

HENK VAN WEERT

De huurverhoging die woonstichting Joost met ingang van 1 juli doorvoert, heeft niet de instemming van de Huurders Belangen Vereniging (HBV) in Boxtel en Liempde. HBV is 'ronduit teleurgesteld' dat het negatieve advies dat zij begin april over het verhogingsvoorstel uitbracht door de corporatie terzijde is geschoven. Joost stelt dat het een minieme verhoging is, onder meer noodzakelijk om energiebesparende maatregelen versneld door te voeren.

Afgelopen vrijdag heeft de HBV de woonstichting opnieuw een brief gestuurd. Daarin reageert zij op de brief die de huurders inmiddels over de huurverhoging ontvingen. ,,Opvallend is de nadruk die gelegd wordt op betaalbaarheid, terwijl uit reacties van verschillende huurders blijkt dat zij daar heel anders over denken", schrijft HBV-voorzitter Ad Boleij aan Joost.

FUSIEBESPARING

In februari schoof Boleij namens HBV én de Stichting Huurdersbelangen Kleine Meierij (SHKM) met directeur-bestuurder Rob Dekker van Joost aan tafel om te praten over het al dan niet doorvoeren van de jaarlijkse huurverhoging met ingang van 1 juli. Hij wees daarbij op de structurele besparing van 1 miljoen euro bij de vorming van Joost vorig jaar (door de fusie van Sint-Joseph in Boxtel en De Kleine Meierij in Rosmalen). ,,Tijdens de fusiebesprekingen werd ons duidelijk gemaakt dat door de schaalvergroting de bedrijfslasten zouden dalen ten faveure van de huurders", zo gaf Boleij aan. Ook wees hij erop dat Joost naar eigen zeggen financieel gezond is en in 2020 verwacht een winst te boeken van circa 23 miljoen euro.

De HBV en SHKM berekenden dat de aanstaande huurverhoging Joost ruim 1,3 miljoen euro oplevert. Zij redeneren dat deze lastenstijging voor de huurders grotendeels teniet kan worden gedaan dankzij de fusiebesparing. In een schriftelijke reactie aan de twee belangenorganisaties, die ook in het bezit is van deze krant, stelt de directeur-bestuurder van Joost dat de besparing onder meer wordt veroorzaakt door minder inhuurkrachten, een kleinere Raad van Commissarissen en lagere accountantskosten: ,,Maar dat wil niet zeggen dat wij hierdoor winst maken."

INFLATIECORRECTIE

Joost volgt de inflatie van 2,6 procent bij haar huurverhoging. Het merendeel van de huurders (met een inkomen tot 43.574 euro) blijft daar met 2,3 procent onder. Mensen boven genoemde inkomensgrens gaan 5,2 procent meer huur betalen. Beide percentages liggen onder het wettelijk maximum.

,,Het zijn lastige tijden. Door de crisis is bij sommige huurders hun werk deels of volledig weggevallen, waardoor zij plotseling minder inkomen hebben", erkende een woordvoerster deze week. Mensen die verwachten door de coronacrisis in financiële problemen te komen, kunnen zich bij Joost melden om te bekijken of hulpregelingen van het Rijk soelaas kunnen bieden. Samen met de getroffen huurders wil Joost zoeken naar de best passende oplossing, aldus de zegsvrouw.

Mensen met de laagste inkomens zullen worden ontzien en kunnen huurbevriezing of zelfs -verlaging tegemoet zien, heeft Dekker aan HBV en SHKM laten weten. Maar die reageerden daarop vrijdag schamper. Het zou volgens Boleij nogal wat administratieve rompslomp vergen die uiteindelijk slechts twee euro voordeel oplevert.

ENERGIEMAATREGELEN

Joost zegt dat het geld van de huurverhoging nodig is voor onderhoud aan woningen, het bouwen van nieuwe huizen en betalingen aan de overheid (de zogeheten verhuurdersheffing). ,,Ook investeren we fors in energiebesparende maatregelen. Die investeringen blijven we ook doen. Want die leiden uiteindelijk weer tot kostenbesparing voor onze huurders", aldus de woordvoerster.

Vorige week startte de politieke partij SP landelijk maar ook lokaal een actie om woningverhuurders over te halen af te zien van huurverhogingen. De Boxtelse partijvoorzitter Frans Sannen refereerde daarbij ook aan de verhuurdersheffing die corporaties aan het Rijk moeten betalen.