Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

BOUW APPARTEMENTENCOMPLEX SPARRENLAENE LIGT DEELS STIL

Poelen droog door wegpompen water

RENS VAN DEN ELSEN

De bouw van het appartementencomplex Sparrenlaene aan de Lisdodde in Boxtel is maandag stilgelegd omdat de omliggende natuur werd aangetast. Ondanks strenge afspraken bleek bij het wegpompen van grondwater de naastgelegen poel geheel drooggevallen te zijn. In dit gebied zijn veel beschermde kamsalamanders aanwezig en omdat het paringstijd is, zijn deze extra kwetsbaar. Met de drooglegging is de Wet natuurbescherming overtreden en dat kan de ontwikkelaar op een boete komen te staan.

Omwonenden merkten dit weekend dat het waterpeil in de poel ineens sterk begon te dalen, totdat deze maandag geheel droog stond. Meteen werden de instanties gebeld. De provincie Noord-Brabant stuurde een toezichthouder vanuit de Omgevingsdienst Brabant Noord langs om de situatie te bekijken. Daarnaast haastten leden van de Natuurwerkgroep Boxtel zich snel naar de poel om de (jonge) kamsalamanders over te zetten naar de naastgelegen grotere plas.

ONDERZOEK

Na onderzoek heeft de toezichthouder de bouwvakkers gesommeerd de drainage van het grondwater direct stop te zetten. Dat is gedaan, maar de uitvoerder was van mening dat andere activiteiten wel door konden gaan. ,,Dit is wel voor zijn eigen risico. Als na verder onderzoek blijkt dat er nog andere beschermde soorten zitten die wel last hebben van de voortgezette werkzaamheden, dan wordt dat meegewogen in het strafrechtelijk onderzoek", aldus een woordvoerder van de provincie Brabant. Totdat de inspectie geheel is afgerond, moeten de werkzaamheden eigenlijk stil liggen. Omdat dit niet direct is gedaan, dreigt de omgevingsdienst de ontwikkelaar, Cornelis Huygens uit Vught, met een dwangsom.

Omwonenden merkten daarnaast op dat de nulmeting nog niet zou zijn afgerond, voor de bouw van start ging. De provincie beaamt dat: ,,De uitgevoerde ecologische onderzoeken stammen uit 2009 en zijn daarmee verouderd. Daarna is geen nieuw of aanvullend onderzoek meer uitgevoerd om de aanwezigheid en de effecten op beschermde soorten uit te sluiten. Daardoor wordt niet voldaan aan de zorgplicht van de Wet natuurbescherming." De ontwikkelaar moet nu alsnog onderzoek doen. Daaruit moet blijken welke soorten aanwezig zijn, welke maatregelen eventueel moeten worden getroffen en welke activiteiten kunnen worden uitgevoerd en onder welke voorwaarden.

UITGEZET

Marinelle van der Kuil van projectontwikkelaar Cornelis Huygens geeft in een reactie aan dat het droogvallen van de poel waarschijnlijk komt door de langdurige droogte van de afgelopen weken: ,,Mogelijk heeft de drainage die is aangelegd hier ook nog aan bijgedragen, maar dat ligt niet vast. We hebben deze voorlopig wel uit gezet, om te voorkomen dat de grote poel ook droog komt te liggen." Daarbij wijst ze er op dat de kleine poel enkele jaren geleden door de ontwikkelaar is gegraven om de leefomgeving van de kamsalamander juist te verbeteren. ,,Dat is succesvol gebleken, want waar er rond 2009 nog slechts een exemplaar werd gevonden, zijn het er nu veel meer."

Het stilzetten van de drainage heeft volgens Van der Kuil geen gevolgen voor de bouw. ,,We werken samen met de toezichthouder aan een oplossing om de poelen weer leefbaar te maken voor de kamsalamander", aldus Van der Kuil.

De volledige planning voor Sparrenlaene komt volgens haar hiermee niet in de knoei: ,,De daadwerkelijke bouw zou eigenlijk pas per 1 juni beginnen, maar door de gunstige weersomstandigheden van de laatste weken, is de voorbereiding al eerder gestart."

p In een van de twee poelen naast het te bouwen appartementencomplex Sparrenlaene is geen druppel water meer te bekennen. Net nu de paringstijd voor de beschermde kamsalamander in volle gang is. Enkele kinderen uit de buurt kijken wat beteuterd naar de droge vlakte, terwijl op de achtergrond de heimachines op de bouwplaats nog even doorgaan. (Foto: Rens van den Elsen).