Burgemeester Ronald van Meygaarden van Boxtel legt een krans bij het Indiëmonument aan de Koppel. Later deed hij dat op bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Peter de Koning).
Burgemeester Ronald van Meygaarden van Boxtel legt een krans bij het Indiëmonument aan de Koppel. Later deed hij dat op bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DORPEN HERDENKEN DODEN TIJDENS 4 MEI OP SOBERE WIJZE

'Ondanks situatie is dit indrukwekkend'

,,Als je daar zo staat en zo weinig mensen voor je ziet... ja, dan word je wel een beetje emotioneel", vertelt Jan van Gerven uit Esch na afloop van de kleine, bescheiden herdenking bij 't Haventje aan de Haarenseweg. Hier stond het vorig jaar oktober, tijdens de grootse manifestatie rondom 75 jaar bevrijding, vol met mensen. Nu zijn slechts de leden van het 4-meicomité, wethouder Martien Vromans, een trompettist en een paar passerende wandelaars aanwezig.

Ondanks deze uitgeklede versie van het programma dat Van Gerven en zijn collega's van het organisatiecomité hadden bedacht, werd in Esch toch gestalte gegeven aan de herdenking. De tekst van het lied Oorlog zonder Geweld van Boxtelaar Harry Hendriks werd als een gedicht voorgelezen, de wethouder legde een krans en werd het signaal taptoe gespeeld. Van Gerven vond de voordracht erg passen bij de huidige situatie: ,,De tekst is prachtig, maar zingen ga ik niet doen, dus hebben we het als een gedicht voorgelezen, hopelijk vindt Harry dat geen probleem."

Hoewel de gemeente Haaren de inwoners had opgedragen om niet naar de ceremonie te komen, waren er toch enkele bezoekers in het parkje bij 't Haventje. De 71-jarige Hans Kreemer wilde er graag bij zijn, ook al werd het afgeraden. ,,Mijn gevoel zei me dat ik hierbij moest zijn. Zo'n herdenking doet altijd weer iets met me", aldus de Essche veteraan. ,,Mijn vader vertelde veel over de oorlog en heeft die ook in al zijn verschikkingen meegemaakt. Ik heb me altijd geïnteresseerd in de oorlog en vind het belangrijk dat we blijven herdenken. Ook al is het nu op deze manier", vervolgt hij.

LIVE TV-UITZENDING

Na een kort herdenking bij het Indiëmonument op de Koppel kreeg de 4-meiplechtigheid in Boxtel een vervolg bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof, die live werd uitgezonden door Omroep Dommelland. Burgemeester Ronald van Meygaarden hield vooraf een toespraak waarin hij benadrukte dat onderdrukking en oorlog het gevolg zijn van menselijk handelen, maar vrijheid evengoed. ,,Sinds 1945 waren er zo'n tweehonderd oorlogen en gewapende conflicten in de wereld. Herdenken blijft daarom noodzakelijk", aldus Van Meygaarden. Hij plaatste na zijn speech een bloemenkrans, een handeling die werd gevolgd door Theo Raaijmakers van de Stichting Veteranen Boxtel.

Op uitnodiging van voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit speelde trompettist Roel van der Sloot van de Gildenbondsharmonie voorafgaand aan de twee minuten stilte om acht uur het taptoesignaal. Christian van Zogchel zong het Wilhelmus en namens het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris bracht Freek Claasen een vendelgroet onder tromgeroffel van Theo Klomp. Aansluitend werden nog bloemen gelegd bij de graven van de slachtoffers van een Duitse V2-bom die in december 1944 (Boxtel was toen al bevrijd) dood en verderf zaaide in de Mijlstraat.

VALLEND VENDEL

Wethouder Ed Mathijssen van de gemeente Sint-Michielsgestel ging de herdenkingsbijeenkomst in Gemonde voor. Daar zorgde de Activiteiten Commissie Gemonde ervoor dat alles live te volgen was via Facebook. Een omvallende gildevendel zorgde bij de wethouder nog voor wat schrik, maar de schade viel mee. Na de kranslegging en het Wilhelmus, hield ook burgemeester Han Looijen een speech die voor alle inwoners via social media was te volgen, hierbij werd ook gebruik gemaakt van een doventolk.

Esschenaar Marco Martens speelde het signaal taptoe vanaf de molen aan de Dorpsstraat. Op nog zeven andere locaties in Esch was dit muziekstuk ook te horen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Bloemenkrans in het Liempde Concordiapark. (Foto: Albert Stolwijk).
Wethouder Ed Mathijssen van Sint-Michielsgestel is stil bij het kruisbeeld aan het Kerkeind in Gemonde. (Foto: Hans van Doorn).
Sjoerd (9) en begeleider Lowie leggen door de scouts beschilderde kiezelstenen bij de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Peter de Koning).
In Esch was er maandagavond een intiem herdenkingsmoment. Bij 't Haventje aan de Haarenseweg werd een krans gelegd en speelde een trompettist het signaal taptoe. (Foto: Rens van den Elsen).