In de auto op weg naar een mobiele prikpost voor een antistoffentest voor het coronavirus. (Foto: Trudy van Rooij).
In de auto op weg naar een mobiele prikpost voor een antistoffentest voor het coronavirus. (Foto: Trudy van Rooij). Foto: Trudy van Rooij

BC-COLUMNISTE DEELT ERVARING PARTICULIERE CORONATEST

Antistoffentest te krijgen via internet


TRUDY VAN ROOIJ

De onbeantwoorde coronavragen bleven zich opstapelen voor mijn ogen. Daarom schreef ik er in Brabants Centrum drie weken geleden een column over. Ik slaakte toen de kreet: ,,Wanneer krijgt iedereen eindelijk die angstverminderende corona-antistoffentest?’’. Toen ik daarna op internet las dat ik me kon opgeven voor zo'n test, twijfelde ik tóch.

In een oogopslag zag ik de copywritingtrucs. Angsten benoemen, onzekerheid wegnemen, een simpele oplossing geven en professionaliteit etaleren. Als geïnteresseerde kon je je contactgegevens achterlaten. Zodra er een mobiele prikpost in de buurt was, kreeg je bericht en kon je je aanmelden. Voor dat laatste moest je wel zeventig euro afrekenen. Even twijfelde ik. Toen vulde ik mijn e-mailadres in.

De test bestond uit twee delen. De eerste, een vingerprik, was voor de grove schifting. Deze gaf 99,3 procent betrouwbaarheid en werd door professionals afgenomen en beoordeeld. Wanneer middels deze prik was gebleken dat je geen corona had gehad, bleef het daarbij. Anders werd je opgeroepen voor een meer betrouwbare bloedtest vanuit de elleboog. Deze test wordt, zo vertelde accountmanager Kim van den Berg bij laboratorium Innatoss, onderzocht op het Erasmus MC. Hij zou een goede optie kunnen zijn voor reguliere antistoffentests.

RUIM 2.000 PRIKKEN

Veel mensen blijken geïnteresseerd in die antistoffen. Woordvoerder Merlijn van Hasselt van bloedvoorziening Sanquin zegt: ,,Over een week starten we met het onderzoek onder bloeddonoren. Twee weken daarna zullen we aan het RIVM rapporteren.’’ Siemens heeft aangekondigd in juni een corona-antistoffentest op de markt te brengen. Maar dat bedrijf richt zich niet direct en commercieel op consumenten, zoals Innatoss dat wel doet.

Van den Berg: ,,Inmiddels hebben we zo’n 15.000 aanmeldingen ontvangen en al meer dan tweeduizend mensen geprikt. In Brabant was zo’n 30 procent van de mensen die vanwege corona-achtige klachten een positieve test konden verwachten, ook echt positief.’’ Ze vertelt dat niet alleen particulieren zich hebben opgegeven. Ook een uitzendbureau, een transportbedrijf en verschillende tandartspraktijken en fysiotherapeuten hebben zich bij Innatoss gemeld. ,,In de loop van de komende weken zullen er mobiele prikposten komen in de regio Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Gemonde en Esch", aldus Van den Berg.

Huisarts Marjolein den Dekker van praktijk Boxtel-Centrum waarschuwt: ,,Wij staan als huisartsen erg sceptisch tegenover dit soort bedrijven met vooral commerciële belangen. Het wel of niet aanvragen van een test naar antistoffen tegen het coronavirus, die wij als huisartsen op dit moment kunnen aanvragen bij de reguliere ziekenhuizen, wordt vooraf zorgvuldig besproken met patiënten vanwege de beperkingen van deze test. Het lijkt ons zeer onwenselijk als partijen buiten de reguliere zorg deze antistoffentest gaan aanbieden.’’

PRIKPOST

Op 30 april kreeg ik bericht dat er de volgende dag bij mij in de buurt een mobiele prikpost zou staan. Als ik me snel opgaf, betaalde en me op de afgesproken plaats meldde, kon ik getest worden. Moest ik het doen? Eigenlijk wilde ik slechts één uitslag krijgen: dat ik immuun was. Die ging ik niet krijgen. Want ook als ik antistoffen bleek te hebben, was het nog niet zeker of ik echt immuun was. Dat gaf Van den Berg zelf eerlijk toe. Maar omdat ik een schrijfster ben, en dus een beetje gek en erg nieuwsgierig, gaf ik me toch op. De locatie? Zorgpark Voorburg van Reinier van Arkel in Vught.

De mobiele prikpost stond verdekt opgesteld op een pleintje op het terrein. Ik sloot aan in een rij van vijf auto’s en dacht: ik ben dus niet de enige gek hier. Ik deed wat me digitaal was opgedragen. Ik bleef in mijn auto, sjokte met gesloten ramen naar de prikmevrouw. Daar liet ik mijn paspoort zien, opende het portier, stak mijn middelvinger uit, kreeg een prik, een pleister en reed weer weg. Toen was het wachten op de uitslag. Eentje die, zo realiseerde ik me, eigenlijk niet zoveel impact op mijn leven zou hebben. Want ook bij een positieve uitkomst zou ik me nog steeds aan de maatregelen moeten houden.

Inmiddels heb ik de uitslag. Negatief. Tja...