Afbeelding
Foto: Henk van Weert

NADENKEN OVER EXPOSITIERUIMTEN IN POST-CORONATIJDPERK

Musea vol wegwijzers en kuchschermen

LINDA VAN DE WIEL

De Boxtelse musea hebben het zwaar. Door de uitbraak van het coronavirus zijn hun deuren sinds 14 maart gesloten. Bij de pakken neerzitten, is echter geen optie. Er wordt geklust, verbouwd en opgeknapt. En er worden plannen gemaakt om snel weer open te kunnen. René Fraaije, directeur van Oertijdmuseum Boxtel: ,,Iedereen wil weer gaan recreëren.”

,,We zijn erg druk met de bouw van ons depot voor dinoskeletten. Dit is halverwege juni klaar”, vertelt Fraaije. ,,Verder zijn we druk met achterstallig onderhoud. De tuin is aangepakt, de elektriciteit vervangen en de parkeerplaats ziet er weer netjes uit.”

Maar voor het voortbestaan van Oertijdmuseum Boxtel is het zeer belangrijk dat de deuren zo snel mogelijk weer open gaan. ,,Mijn vaste lasten lopen gewoon door. Het gaat dan niet alleen om het loon van mijn twaalf medewerkers, maar ook om verzekeringen, gas, water en licht.”

De eigenaar van het museum aan de Bosscheweg is daarom druk bezig met een groot plan waardoor aan de voorwaarden van de anderhalvemetersamenleving kan worden voldaan. Fraaije: ,,Het museum is gelukkig groot, heeft veel ruimtes én een grote tuin. Ik ben aan het onderzoeken hoeveel mensen er op een veilige manier binnen kunnen vertoeven. Denk verder aan bewegwijzering, zogenaamde kuchschermen, online tickets, toezicht en hygiëne. We zijn al ver met de maatregelen die we willen nemen.”

Deze week hoopt de actieve museumondernemer het plan te bespreken met de gemeente. Hij ervaart daar de nodige medewerking: ,,Zelfs burgemeester Ronald van Meygaarden denkt actief mee.”

VASTE LASTEN

Ook het Wasch- en Strijkmuseum aan de Stationsstraat heeft te lijden onder de coronacrisis. ,,We hebben een hoop groepen af moeten zeggen die het museum zouden komen bezichtigen”, stelt eigenaar Bernard Vekemans. ,,We proberen overeind te blijven, maar het is een kostbare zaak. We hebben gelukkig lopende subsidies, maar geen verdere inkomsten. En de vaste lasten lopen wél door.”

Omdat het museum klein is, is het moeilijk te voldoen aan de anderhalve meter afstand die gehouden dient te worden. ,,We gaan deze week de mogelijkheden die er zijn bespreken. Misschien is het mogelijk dat kleine groepjes het museum op afspraak bezoeken.”

Intussen is er ook in dit museum geklust: ,,We hebben zuinige led-verlichting aangebracht en onderhoud aan de inventaris gepleegd. Graag ontplooien we snel weer nieuwe initiatieven. En verder missen we het contact met de vrijwilligers.”

JAARKAART

In MuBo aan de Baroniestraat is een wisselexpositie vanwege Covid-19 niet doorgegaan. ,,We hebben de huidige expositie ‘De schatkamer van MuBo’ verlengd”, aldus secretaris Willem van Vossen. ,,We hopen op 1 juni weer open te kunnen. Dan hebben mensen de gelegenheid om in juni de expositie te bezoeken.”

Hoe het er dan gaat uitzien met alle regels, weet de secretaris niet precies: ,,We wachten op instructies van de museumvereniging. Het zal in elk geval neerkomen op een beperkt aantal bezoekers, extra controles, plexiglas, looproutes en afstand houden. En intussen zijn we bezig met de herinrichting van onze vaste expositie.”

De vrijwilligers van MuBo zijn nog niet bezig met de voorbereidingen: ,,Onze start hangt af van wanneer we open kunnen. Ik verwacht dat we alles snel kunnen regelen.”

Financiële zorgen heeft het museum niet: ,,We hebben subsidie van de gemeente, onder meer voor de herinrichting van onze vaste expositie”, licht Van Vossen toe. ,,Wel missen we entreegelden. We krijgen wél extra financiële ondersteuning van de museumvereniging. Bezoekers kunnen hier terecht met hun jaarkaart. Als zij de gratis verlenging waarop zij recht hebben niet hoeven, wordt geld gedoneerd aan musea.”


p Bij het Oertijdmuseum zijn ze druk bezig met de bouw van het nieuwe depot. Vorige week werd het dak gelegd. (Foto: Henk van Weert).


NA ONLINE ACTIVITEITEN NU WEER OFFLINE

Scouting Boxtel gaat weer draaien, maar alleen buiten


De leden van Scouting Boxtel mogen binnenkort weer samenkomen. Echter wel alleen buiten; het scoutinggebouw zelf is nog niet toegankelijk. Dat laat de jeugdorganisatie weten. Er zijn echter wel diverse richtlijnen waar de scouts zich aan moeten houden.

,,Na de versoepeling van alle maatregelen mogen we ons programma weer opstarten, met enkele aanpassingen. Deze zijn gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM. Ook hebben Scouting Nederland en de gemeente Boxtel goedkeuring gegeven", aldus een woordvoerder van de vereniging. Scouting valt namelijk onder dezelfde regels als sportclubs.

Omdat de blokhut aan de Molenwijkseweg nog niet open mag, zijn de opkomsten van de verschillende speltakken allemaal buiten. Ook bij slecht weer. Alleen het toilet in het pand mag worden gebruikt.

Alle leden boven de elf jaar moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden. Voor hen worden ook de programma's aangepast. Omdat er, zeker in het weekend, veel speltakken tegelijk aanwezig zijn, mag Scouting Boxtel ook gebruik maken van de naastgelegen terreinen van paardrijvereniging Sint-Martinus en voetbalclub ODC.

Om drukte rond het gebouw te vermijden, mogen ouders die hun kinderen komen brengen niet blijven.

Woensdagavond had de eerste speltak, een van de verkennersgroepen, weer een opkomst op locatie.

Afbeelding