De paden op Landgoed Venrode zijn enkel voor wandelaars bedoeld. Brabants Landschap controleert er, maar heeft het erg druk. (Foto: Jan Hermens).
De paden op Landgoed Venrode zijn enkel voor wandelaars bedoeld. Brabants Landschap controleert er, maar heeft het erg druk. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

OVERLAST MOUNTAINBIKERS EN HONDEN

Brabants Landschap kan niet overal zijn


Jan Hermens

Anja Schalkx maakt zich zorgen over de natuur in Landgoed Venrode. Ze komt tijdens wandelingen regelmatig mountainbikers tegen, die volgens haar soms zelf routeplaatjes plaatsen. ,,Die zijn gewoon via internet te bestellen."

Ook roept ze hondenbezitters op hun verantwoordelijkheid te nemen en hun huisdieren aangelijnd te houden. Dat is het hele jaar door verplicht in het gebied, maar in het voorjaar extra van belang, vanwege wild met jongen en vogels die op de grond broeden. Jagende honden, klein of groot, bezorgen het wild veel stress en kunnen bijvoorbeeld reeën zo laten schrikken dat die zich doodlopen tegen een hek. Schalkx: ,,Er bevindt zich ook een dassenburcht in Landgoed Venrode en in deze tijd van het jaar hebben reegeiten kalfjes. Die liggen verscholen in het gras en zijn erg kwetsbaar."

Fietsen is op de bospaden van Landgoed Venrode niet toegestaan. Er is wel een wandelroute, herkenbaar aan de gele paaltjes. Maar desondanks wordt er toch niet altijd op de juiste manier omgegaan met het landschap. ,,Het is niet bij te houden", ziet ook Philo IJpelaar van gebiedsbeheerder Brabants Landschap. ,,We ontvangen diverse klachten en mailtjes over drukte in onze gebieden. Het beeld klopt, mensen overtreden de regels. Het is buitengewoon druk in de natuurgebieden, mede door de coronacrisis. Er wordt aan gewerkt, maar we hebben de mankracht niet om overal te zijn. We zetten buitengewoon opsporingsambtenaren in en bij grote misstanden, zoals drugsafval, schakelen we de politie in."

NATUURMONUMENTEN

Irma de Potter is boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten. Die organisatie beheert onder meer de Kampina, waar geen problemen met mountainbikers zijn. ,,Wij hebben, in tegenstelling tot Brabants Landschap, eigen toezichthouders in dienst. Daardoor is er meer controle. In het broedseizoen, nu dus, verscherpen we het toezicht. Ondanks dat mountainbikers geen probleem vormen in de Kampina, ziet Potter wel andersoortige overtreders: ,,Helaas wordt er soms wel illegaal gecrost met motoren, door de coronacrisis meer dan normaal."

Loslopende honden komen de toezichthouders van Natuurmonumenten ook tegen in de Kampina. De Potter: ,,Een boete bedraagt 95 euro, exclusief administratiekosten. Er zijn altijd mensen die de regels met voeten treden. Ik heb ook niet de illusie dat we iedere overtreding kunnen voorkomen,maar meer controle is altijd goed. Hoe meer, hoe beter."