...MIEKE VAN DE DONK...
...MIEKE VAN DE DONK... Foto: Eigen collectie

WIJKMAKELAAR MIEKE VAN DE DONK:

'M'n integraal wijkwerken loopt echt als een tierelier'

JULES HAMELEERS

Centrum-Breukelen, Ladonk, Selissenwal, Munsel en In Goede Aarde hebben een nieuwe wijkmakelaar. Mieke van de Donk uit Eindhoven vervangt sinds deze week Werner van der Velden. Hoewel Boxtel relatief nieuw voor haar is, is ze nu al enthousiast. ,,Mensen bellen mij nu al gewoon op. Dat vind ik fantastisch."

,,Ik ken Boxtel eigenlijk alleen van vroeger: toen had ik hier vrienden. Ik ging naar het jeugdcentrum en we gingen stappen in de kroegen", legt Van de Donk lachend uit. Dat betekent echter niet dat ze zich niet verbonden voelt met het dorp. ,,In de vacature stonden een aantal dingen als belangrijkst genoemd: passie, innovatie en integraal werken. En toen dacht ik: hé, dit ben ik. En ik had toch wel de voorkeur om in een dorp te werken: daar staat iedereen nog dichter bij elkaar. "

EINDHOVEN

Van de Donk heeft een loopbaan van 35 jaar. Ze werkte voorheen als wijkcoördinator en projectleider in het stadsdeel Stratum in Eindhoven. ,,Dat is ongeveer net zo groot als Boxtel. Het is ook net een durp", grinnikt de wijkmakelaar. ,,Daar heb ik het wijkgericht werken op de kaart gezet. Als makelaar ben je daar een soort voorzitter: je verbindt het sociaal team, de GGZE, woningverenigingen, het wijkplatform en nog veel meer onderdelen met elkaar. Ik ben ook gedetacheerd in Valkenswaard. Op beide plekken heb ik gewerkt: dat samenwerken werkt gewoon als een tierelier. Er zijn super korte lijntjes, dingen worden meteen opgepakt."

Hoewel de bewoonster van de Lichtstad pas sinds 1 mei in dienst is, is ze al ondergedompeld in het Boxtelse leven. ,,Hier benaderen mensen me gewoon direct. Ze bellen me gewoon op, dat is fantastisch. En er gebeurt hier zo veel! Via de gemeente waren het al 152 initiatieven. En niet eens alles gaat via de officiële kanalen. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet."

PRATEN, ETEN, DRINKEN

Wanneer Van de Donk ergens komt, vind ze het belangrijk om als eerste te kijken naar de kracht van de wijk. Is dat bijvoorbeeld een groep mensen die erg actief is? Of heeft de buurt een ontmoetingsplek waar iedereen samenkomt? ,,Maar ik kijk ook naar eventuele problemen die een wijk heeft, om die dan aan te pakken."

Over aanpakken gesproken: daar weet Van de Donk wel raad mee. ,,Dat hoor ik altijd terug: dat ik meteen ga kijken naar wat we ergens aan kunnen doen." Ook is de wijkmakelaar enthousiast en betrokken. ,,Ik kan goed écht luisteren naar wat iemand anders te vertellen heeft. Bijvoorbeeld onder het genot van een hapje of een drankje. Ik heb erg veel te maken gehad met mensen van niet-Nederlandse afkomst en daar heb ik geleerd: als we praten, eten en drinken we ook samen."