... NOL VOORN ...
            (Foto's: eigen collectie).
... NOL VOORN ... (Foto's: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

KLEINZOON SCHRIJFT VOOR VOLKSKRANT

Nol (99) uit Boxtel deelt haar bevrijdingsverhaal

JULES HAMELEERS

Nol Voorn (99) vertrok in 1947 naar Argentinië. Journalist Maarten van Gestel, die in Boxtel opgroeide, realiseerde zich na tientallen artikelen over 75 jaar bevrijding voor de Volkskrant dat het verhaal van zijn oma tóch wel bijzonder was. Eerder niet, want Nol deed er zelf altijd zo nuchter over. Nu is haar verhaal het best gelezen uit de reeks: er is meer dan 250.000 keer op geklikt.

Dat het verhaal van Nol zo veel gelezen is, vindt Maarten fantastisch voor zijn oma. ,,Natuurlijk is het ook wel leuk voor mij als schrijver, maar ik vind het vooral mooi voor haar. Ze wordt ineens gebeld door verre familie die haar verhaal voor het eerst op deze manier hoort. Zelfs kennissen uit haar tijd in Argentinië hebben opnieuw contact met haar gezocht."

Maarten is een jonge journalist die opgroeide in Boxtel. Hij haalde zijn propedeuse aan de Filmacademie en volgde daarna een bachelor filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aansluitend deed hij de masteropleiding journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Daar studeerde hij vorig jaar af met een onderzoek over hoe het kan dat in Nederland zoveel romantische komedies worden gemaakt – daarover werd in NRC gepubliceerd.

Sinds zijn afstuderen vorig jaar werkte hij voor de Volkskrant aan een onderzoek naar medische crowdfunding: mensen die geld inzamelden voor - soms twijfelachtige - behandelingen in buitenlandse klinieken. Vanaf de zomer rijdt Maarten het hele land door om oudere mensen te interviewen voor een reeks persoonlijke verhalen in de krant vanwege 75 jaar vrijheid.

NIET VERWACHT

Maarten had nooit verwacht dat Nols verhaal zoveel gelezen zou worden. ,,Ze bagatelliseert haar eigen verhaal altijd heel erg. Ik moest ook echt twee uur met haar zitten om echt alles eruit te krijgen. Ze is heel nuchter."

,,Ik ben erg trots: we hebben dit toch maar samen gedaan", legt de journalist uit. ,,Ik had altijd al een goede band met haar: mijn eerste herinnering is dat zij een boterham voor me smeert, omdat ik niet kan slapen. Ze is lief, vrolijk, helder en zelfstandig. Dit heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht."

GOUDEN HUURDER

De hoogbejaarde Boxtelse is opgegroeid in Haarlem, maar kwam na achttien jaar Argentinië in Boxtel terecht, waar haar nieuwe man werkte bij Organon. In het huis dat ze ruim vijftig jaar geleden huurde in de wijk Selissenwal, woont ze nu nog steeds zelfstandig.

Nol vindt haar eigen verhaal namelijk niet zo bijzonder: 'ze deed het gewoon'. Ze voelde zich niet veilig in Nederland, omdat ze het gevoel had dat er nóg een grote oorlog op komst was. Daarom besloot ze op 26-jarige leeftijd de vier weken durende overtocht te maken naar Buenos Aires. De auteur vraagt haar of ze ooit iets merkte van nazi's die zich daar schuilhielden, maar ze antwoordt ontkennend.

,,Het verhaal van mijn oma is eigenlijk ook een soort bevrijdingsverhaal. Ik moest wel heel Nederland doorrijden en veel oude mensen spreken over hun beleving van het einde van de Tweede Wereldoorlog om het me te realiseren. Ze bevrijdde zich van de dreiging en de economisch barre situatie na de oorlog in Nederland", legt Maarten uit.

Het verhaal dat Maarten schreef over Nol, is te lezen via www.volkskrant.nl/mijnbevrijding.

     ... MAARTEN VAN GESTEL ...