Bewoners van de wijk Kalksheuvel hopen door de PHS-plannen verlost te worden van het vele (vracht)verkeer op de Kapelweg. (Foto: Albert Stolwijk, 2015).
Bewoners van de wijk Kalksheuvel hopen door de PHS-plannen verlost te worden van het vele (vracht)verkeer op de Kapelweg. (Foto: Albert Stolwijk, 2015). Foto: Albert Stolwijk

Aanleg VLK-weg start op z'n vroegst in 2023


RENS VAN DEN ELSEN

De aanleg van de verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) kan op z'n vroegst pas in 2023 uitgevoerd worden. Daarmee schuift de gehele planning van alle projecten binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) zo'n tweeënhalf jaar op. Dat heeft het Boxtelse college van B en W donderdag schriftelijk aan de gemeenteraad laten weten.

In eerste instantie zou er begin maart een beeldvormende vergadering zijn. Daar zouden de raadsleden bijgepraat worden over de gevolgen voor de PHS-projecten vanwege de vernietiging van de stikstofwetgeving (PAS) vorig jaar. Door het coronavirus is deze bijeenkomst geannuleerd. Om de raadsleden toch op de hoogte te houden, hebben B en W hen een brief gestuurd.

Tijdens de laatste update, in december vorig jaar, sprak projectleider Ludwig van Duren al de verwachting uit dat het zo'n tweeënhalf jaar langer duurt voor de schop de grond in kan. Nu is dus duidelijk dat zijn verwachting juist is. Ook de toen geschatte extra kosten 2,2 miljoen euro blijven overeind. Voor Boxtel komt dit neer op 330.000 euro, de provincie betaalt 770.000 euro en het Rijk neemt de rest voor zijn rekening.

NIEUW BESTEMMINGSPLAN

Het project VLK is de grootste veroorzaker van de vertraging. Omdat deze verbindingsweg vlak bij natuurgebied Kampina komt te liggen, wordt hier extra streng gekeken naar de toename van stikstofuitstoot. Daarom moet er nu eerst een milieueffectenrapportage worden opgemaakt en komt er een nieuw bestemmingsplan. Omdat al duidelijk is dat de stikstofuitstoot gaat toenemen, zowel tijdens de aanleg als op het moment dat de weg in gebruik is, moet Boxtel nu al gaan kijken waar in de gemeente uitstoot kan worden verminderd: het zogeheten salderen. Door deze maatregelen krijgt de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan pas uiterlijk in het derde kwartaal van 2021 op tafel.

GELUIDHINDER

Een andere vertragende factor in het plan heeft betrekking op verbreding van de Keulsebaan. De procedure voor hogere grenswaarden van de Wet geluidhinder moet hoogstwaarschijnlijk opnieuw. Dit naar aanleiding van diverse zienswijzen op het akoestisch onderzoek. Het college heeft hier in de loop van deze maand meer duidelijkheid over. Het bestemmingsplan kan niet vastgesteld worden, zolang B en W geen besluit hebben genomen over de hogere waarden.

Het Boxtelse college verwacht dat de bestemmingsplannen Fietsonderdoorgang Tongersestraat en Keulsebaan in september door de gemeenteraad besproken kunnen worden.

Het is nog niet duidelijk of de afronding van het hele PHS-project ook tweeënhalf jaar wordt opgeschoven. Er ligt nog een optie op tafel om deelprojecten in een andere volgorde uit te voeren en zo tijdwinst te boeken. Omdat andere verkeersplannen naar achteren schuiven door deze vertraging, wil Boxtel het PHS zo snel mogelijk van de grond krijgen. Of de coronacrisis dit streven door de war kan schoppen, is nog niet duidelijk.

p Bewoners van de wijk Kalksheuvel hopen door de PHS-plannen verlost te worden van het vele (vracht)verkeer op de Kapelweg. (Foto: Albert Stolwijk, 2015).

De PHS-maatregelen in Boxtel moeten uiteindelijk worden afgerond met de opheffing van de dubbele overweg in de Tongersestraat. (Foto: Peter de Koning, 2018).