De Willibrordusschool in Esch moet dringend opgeknapt worden. Wie die vernieuwing moet gaan betalen, is onduidelijk. (Foto: Albert Stolwijk).
De Willibrordusschool in Esch moet dringend opgeknapt worden. Wie die vernieuwing moet gaan betalen, is onduidelijk. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VEEL TE KLEIN BUDGET VOOR VERNIEUWING

Drie miljoen nodig voor renovatie school Esch

JULES HAMELEERS

Renovatie van de Willibrordusschool in Esch kost drie keer zoveel als de één miljoen euro die voor het project beraamd is. Dat heeft een onafhankelijke kostenexpert geconstateerd, die ingeschakeld was door de gemeente Haaren. Waar dit extra budget dan vandaan moet komen, is vooralsnog onduidelijk.

Cadans Primair diende eind januari 2019 een voorstel in voor vervangende nieuwbouw bij de gemeente: ook deze operatie gaat volgens het ontwerp drie miljoen euro kosten. Omdat die uitkomst het begrote bedrag ruimschoots overstijgt, besloot Haaren een onafhankelijke kostenexpert in te schakelen. Ze had toen nog de hoop dat door het gebouw te renoveren, het grensbedrag van één miljoen niet overschreden hoefde te worden. Deze droom is dus nu van tafel.

,,Ik had wel verwacht dat de kosten hoger zouden zijn dan één miljoen, maar dat ze het bedrag voor nieuwbouw zouden evenaren, zag ik niet aankomen", meldt bestuurder Marianne van Wegberg van Cadans Primair.

De gemeente Haaren had nog niet gereageerd toen deze krant ter perse ging.

BORDJE VAN BOXTEL

Aangezien Esch in 2021 bij de gemeente Boxtel komt, maakte coalitiepartij Combinatie95 zich er eerder al zorgen over dat de bijkomende kosten voor vernieuwing van de Willibrordusschool op het bordje van Boxtel zouden komen. Daarom stelde de raadsfractie vragen aan het college van B en W.

Dat geeft aan dat het inderdaad bezorgd is om de jaarlijkse kosten die de investering in het schoolgebouw met zich meebrengt en dat het hierover communiceert met de Haarense collega's. Een hogere investering zorgt namelijk voor hogere jaarlijkse kapitaallasten. Voor een bedrag van één miljoen, zouden de jaarlijkse kosten 55.000 euro zijn. Wanneer drie keer zo veel wordt geïnvesteerd, is het bedrag 165.000 euro in het eerste jaar, aflopend naar 75.000 euro over de komende veertig jaar. Fors hoger dan de begroting waarmee de Boxtelse gemeenteraad heeft ingestemd.

Ook vraagt Combinatie95 wie de extra benodigde twee miljoen euro betaalt; de financiën voor Esch worden immers doorgeschoven naar Boxtel in 2021. Hier heeft het college geen antwoord én geen invloed op: een Boxtelse medewerker is wél aanwezig bij de besprekingen tussen Haaren en Cadans Primair, maar heeft hierbij alleen een adviserende rol. De besluitvorming ligt volledig bij de gemeente Haaren. Wel kan Boxtel door het preventief financieel toezicht, geldig sinds de vaststelling van het herindelingsontwerp, invloed uitoefenen op Haarense besluitvorming die met financiën van doen heeft.