Half maart werd de regionale corona-afdeling voor ouderen met dementie in gebruik genomen in zorgexpertisehuis Liduina. (Foto: eigen collectie).
Half maart werd de regionale corona-afdeling voor ouderen met dementie in gebruik genomen in zorgexpertisehuis Liduina. (Foto: eigen collectie). Foto: Zorggroep Elde Maasduinen

VERDIEPING VOOR DEMENTERENDE OUDEREN BLIJFT NOG INTACT

Liduina sluit regionale corona-unit

HENK VAN WEERT

Doordat het aantal opnamen sterk terugliep, heeft de Veiligheidsregio Brabant-Noord vorige week de tijdelijke verpleegafdeling voor corona-patiënten met dementie in Boxtel gesloten. Afdeling drie van zorgexpertisehuis Liduina, die daarvoor half maart werd ingericht, blijft vooralsnog intact om voorbereid te zijn op een eventuele nieuwe virusuitbraak. Dat vertelt bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM).

Van de vijftien bedden waren er vorige week nog slechts drie bezet. Die patiënten zijn naar een coronapost in Heeswijk overgebracht, zo meldde Jef Mol zaterdag in Brabants Dagblad. Mol is onder meer directeur tijdelijke zorg van ZGEM. Bovendien is hij binnen de Veiligheidsregio capaciteitscoördinator van de verschillende corona-afdelingen.

COHORTAFDELING

Op de zogeheten cohortafdeling op de derde verdieping van Liduina werden in totaal 36 coronapatiënten opgenomen. Daarvan overleden elf mensen. De twintig personen die zich vrijwillig meldden voor het medisch en verzorgend team hebben geen besmettingen opgelopen.

BESCHERMINGSMIDDELEN

Ondanks de schaarste hebben zorgmedewerkers en artsen in deze regio niet zonder beschermingsmiddelen hoeven werken, zo meldde Mol zaterdag in BD. Soms was het echter kantje boord en bleef de voorraad materialen als mondkapjes, brillen, handschoenen en schorten beperkt tot één dag. Inmiddels is het tekort weggewerkt.

Regionaal werden uiteindelijk tweehonderd extra bedden vrijgemaakt voor mensen die met Covid-19 waren besmet. Op het hoogtepunt - half april - was daarvan zo'n driekwart bezet. Vorige week daalde het aantal coronapatiënten in deze regio onder de negentig.


p Half maart werd de regionale corona-afdeling voor ouderen met dementie in gebruik genomen in zorgexpertisehuis Liduina. (Foto: eigen collectie).