Bomenkap Grote Beemd.
Bomenkap Grote Beemd. Foto: Jan Hermens

Grauwe abelen gaan tegen de vlakte

Jan Hermens

Twee imposante verreikers schuiven vrijdagochtend hun ijzeren klauwen uit. De metalen 'vingers' omklemmen takken die dikker zijn dan het bovenbeen van een flinke man. Met een druk op de juiste knop zet de kraanmachinist een zaag in werking en ettelijke seconden later komt de grijper met een stuk hout naar beneden. Hap voor hap maken ze vijf grauwe abelen aan de Grote Beemd letterlijk een kopje kleiner.

Tien zieke populieren en twee eiken die gevaar op kunnen leveren voor passanten, wacht hetzelfde lot. Deze bomen staan aan de Konijnshoolsedreef. De firma Kuijpers uit Son verricht de werkzaamheden, in opdracht van de gemeente Boxtel.

De grauwe abelen aan de Grote Beemd, bij de parkeerplaats die aan kasteelpark Stapelen grenst, zijn forse exemplaren. Vandaar dat eerst alle grote takken en de toppen eruit moeten. Nadat deze klus geklaard is, wordt de stam omgezaagd. Gerard Kuijpers, namens het bomenrooibedrijf: ,,Vroeger klommen we zelf de boom in. Dat komt nog wel eens voor, maar met deze verreikers werken we veiliger en sneller. Als deze exemplaren geveld zijn, komt er een machine die ze versnippert."

CONTROLE OP VOGELNESTEN

Kuijpers houdt het karwei vanaf de grond in de gaten. ,,Voordat we begonnen met rooien, hebben we de bomen gecontroleerd op vogelnesten. Dat zijn we verplicht, want het broedseizoen is begonnen." De grauwe abelen aan de Grote Beemd zijn compleet overwoekerd met klimop. De klimplant is er mede de oorzaak van dat de bomen tegen de vlakte gaan. Ze groeien namelijk ook erg scheef en daarmee bestaat de kans dat ze bij een storm omvallen, met alle risico's van dien.

Op de plek van de vijf bomen nabij de parkeerplaats is geen sprake van herplant. Ook de tien populieren worden niet vervangen. De gemeente wil op deze plek namelijk de zichtbaarheid van de haagbeukenlaan aan de Konijnshoolsedreef verbeteren. De twee zieke eiken maken echter wel plaats voor vier nieuwe wintereiken. (Foto: Jan Hermens).