Nederland vindt langzaam zijn weg in coronacrisis

JULES HAMELEERS

Ons land lijkt steeds meer zijn weg te vinden in de coronacrisis. Zo kan de geplande gezondheidszorg stap voor stap worden opgestart, omdat er steeds minder mensen op de intensive care-afdelingen liggen. Daarnaast vonden Boxtelaren, net als talloze mensen elders in Nederland, veilige manieren om Koningsdag te vieren.

Toch zette minister-president Mark Rutte gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie ook een kanttekening bij de positieve lijn: ,,De naleving verrommelt. Meer mensen komen naar buiten, ook als het niet echt nodig is. Dat is niet zonder risico."

VERPLEEGHUIZEN

Daarnaast benadrukte de premier dat het niet mogelijk is om nu de regels rond contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, aan te passen. ,,Wanneer er ruimte is versoepelen we de maatregelen na 20 mei, maar daar is op dit moment nog geen enkele aanleiding voor." Wel werkt het kabinet nog aan een aangepaste bezoekersregeling voor verpleeghuizen, daar wordt volgende week een beslissing over genomen.

Zoals vorige week bekend werd, mag er wél weer gesport worden door kinderen tot twaalf jaar: bij verschillende Boxtelse sportclubs worden de trainingen dan ook opnieuw opgestart (zie pagina 2).

Het RIVM meldt op dit moment 38.802 besmette en 4.711 overleden personen door het coronavirus. Ook zijn er volgens het datacentrum 10.685 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, waarvan 22 uit de gemeente Boxtel. Deze cijfers reflecteren echter niet de werkelijke aantallen: bij lange na wordt niet iedereen met symptomen getest. Ook zit er vaak een vertraging tussen bijvoorbeeld een overlijden en de melding daarvan.