Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

GROEI BOXTELSE WONINGVOORRAAD BLIJFT VER ACHTER

Vooral weinig aanbod voor starters

Jan Hermens

Slechts twee gemeentes in de provincie Noord-Brabant scoren slechter dan Boxtel in de provinciale bouwindicator 2020 voor de korte termijn. Over de periode 2017-2020 is per gemeente berekend met hoeveel huizen de woningvoorraad zou moeten groeien. Boxtel realiseert naar verwachting 22 procent van de doelstelling. Reden genoeg voor de fractie van oppositiepartij Balans om het college van burgemeester en wethouders vragen te stellen.

De provincie behaalt in zijn totaliteit 96 procent van de eerder berekende honderd. Daar steekt Boxtel magertjes bij af. ,,Er moeten meer woningen gebouwd worden", aldus fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van Balans. Haar fractie wil weten wat B en W op korte termijn gaan doen om de noodzakelijke woningen de komende jaren wel te kunnen realiseren. Ook is de fractie benieuwd hoe in de woonbehoeften van senioren en starters wordt voorzien.

Juist daar ligt krapte op de Boxtelse koopwoningmarkt. ,,Voor starters is het ellende," stelt Hans Dings van Alfa Makelaardij. ,,Er is echt een tekort aan woningen. De enige oplossing is meer bouwen. Huizen voor starters, maar ook duurdere tweekappers, om doorstroom op gang te brengen. Mensen die nu een tussenwoning bezitten en toe zijn aan een volgende stap, moeten die wel kunnen zetten."

ACHTER DE FEITEN AAN

Makelaar Dings ziet wel dat er bouwplannen in ontwikkeling zijn in de gemeente Boxtel, maar er gaan jaren overheen voor er daadwerkelijk woningen verrijzen. ,,Er zit te veel tijd tussen het moment dat een projectontwikkelaar een idee heeft en de eerste stenen gelegd worden. Dan blijf je achter de feiten aanlopen."

Ook Johan van Boxtel van de gelijknamige makelaardij constateert dat jonge woningzoekenden het niet makkelijk hebben. ,,Zolang er niet meer gebouwd wordt, blijft er sprake van krapte op de huizenmarkt. Voor starters is het in Boxtel lastig een koopwoning te vinden. Onder de 250.000 euro is er maar weinig aanbod." Over de verkoop heeft hij niet te klagen. Het aantal kijkers per woning is de laatste weken iets teruggelopen, dat wel. Van Boxtel: ,,Waar eerst 25 mensen op een woning reageerden, zijn dat er nu zo'n vijftien, maar daar lijden de transacties niet onder."

ALS EEN SPEER

Appartementen gaan als een speer, weet Van Boxtel. ,,Die zijn gewild bij ouderen én bij starters, want een appartement valt vaak wel binnen hun budget." Maar daarvan zijn er dan weer niet zoveel.

De coronaperikelen hebben in deze gemeente tot dusverre niet veel invloed op de verkoop, denkt makelaar Van Boxtel. ,,Bezichtigingen gaan door, maar met inachtneming van de maatregelen van het RIVM. Dus maximaal twee personen plus de makelaar, met voldoende onderlinge afstand."

Van Boxtel ziet de toekomst niet somber in. ,,Wat er met de huizenprijs gebeurt, kan niemand zeggen. Die hangt samen met de stijging van de rente. Er zijn nog steeds te weinig huizen, zolang dat het geval is, blijven er kopers."

DOORSTROOM

Tijn Maas, eveneens zelfstandig makelaar in Boxtel, schetst min of meer hetzelfde beeld. Het Boxtelse woningaanbod is vooral voor starters en babyboomers klein, vindt hij. ,,De zeventigers willen graag naar een grondgebonden bungalowtje met kleine tuin, een eigentijdse seniorenwoning. Daarvan zijn er niet veel. Dat is jammer, want die kunnen doorstroom op gang brengen die voor starters gunstig kan zijn."

Boxtel bouwt te weinig, stelt Maas. ,,Er zijn wel plannen in ontwikkeling, maar procedures verlopen traag, mede door bezwaren van omwonenden."

Wat de toekomst betreft, durft hij geen harde voorspellingen te doen. ,,Het consumentenvertrouwen neemt af en de rente stijgt enigszins. Die rente heeft een grote invloed op de woningmarkt. Maar vooralsnog blijft er sprake van krapte, van meer vraag dan aanbod."


p Er zijn bouwprojecten in ontwikkeling in Boxtel, zoals Princenlant IV, maar de groei van de woningvoorraad blijft ver achter. (Foto: Rens van den Elsen).