Minimaal 1,5 meter, maximaal 1,5 graad

De landelijke groep ‘Grootouders voor het Klimaat’ heeft een actie gestart om te zorgen dat we nu niet vergeten de veilige corona-afstand te houden van anderhalve meter. Maar tegelijk willen de grootouders zorgen voor de toekomst van hun kleinkinderen. Dus hebben ze de actie nu creatief gekoppeld aan de oproep de klimaatverandering niet uit de hand te laten lopen, dus zeker niet voorbij de anderhalve graad.

Want de vele wetenschappers, verenigd in het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties hebben in 2018 gewaarschuwd dat voorbij de anderhalve graad opwarming de droogteperioden, de regenbuien, de overstromingen, de bosbranden en de stormen nog heftiger en dodelijker zullen worden. Dus absoluut geen veilige toekomst voor hun kleinkinderen. Drie bekende grootouders zijn Joos Ockels, Jan Terlouw en Herman Wijffels.

Er zijn voor de nieuwe actie posters gemaakt en T-shirts met de tekst ‘Minimaal 1,5 meter – Maximaal 1,5 graad’, en gevraagd wordt die poster voor het raam te hangen, samen met een getekende of echte wereldbol, bijvoorbeeld naast de beren. De poster en nadere info kan worden gedownload van de site www.grootoudersvoorhetklimaat.nl.

De Grootouders voor het Klimaat zijn al enkele jaren actief en ze demonstreerden tot voor kort elke twee weken op donderdagmiddag op het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag. Twee keer ben ik daar bij geweest en steeds kwam er dan een minister of Kamerlid met een reactie op de zorgen van de oma’s en opa’s.

In diverse steden zijn intussen ook lokale demonstraties gestart, zoals bijvoorbeeld in 's-Hertogenbosch. Daar staat elke twee weken op zaterdag een groep te demonstreren op het plein bij de Grote Kerk in de Kerkstraat. Voor carnaval heb ik daar vele keren het lied ‘Sing for the Climate’ mogen meezingen. Dat klonk op 4 april 2017 ook prachtig in onze raadzaal, toen Mark Buijs klimaatburgemeester werd. En de hele gemeenteraad zong toen mee.

        JAN JUFFERMANS