OPROEP AAN JOOST EN MEER VERHUURDERS

SP: 'Corporaties zie af van huurverhoging'

Nu vanwege de coronacrisis een economische recessie dreigt, dienen woningcorporaties af te zien van huurverhogingen. Dat stelt de SP, zowel landelijk als lokaal. Mensen die een woning huren kunnen daardoor in de problemen komen, zeker als zij hun baan verliezen.

Het Boxtelse gemeenteraadslid Frans Sannen, tevens voorzitter van de plaatselijke SP-afdeling: ,,Huurders betalen nog steeds voor de vorige crisis in de vorm van de verhuurdersheffing voor woningcorporaties. Die zorgt ervoor dat drie maanden pachtgeld rechtstreeks naar de staatskas gaat. Huurders gaan nu wéér de rekening betalen. Dat is onaanvaardbaar.”

De Boxtelse SP-afdeling heeft niet alleen een brief gestuurd naar woonstichting Joost, maar ook naar zustercorporatie Woonveste (met onder meer 143 huurwoningen in Esch) en het commerciële verhuurbedrijf vb&t (met woningen in de wijk Boxtel-Oost).

'HUREN BEVRIEZEN'

Normaal gesproken worden de huren per 1 juli verhoogd. Vanwege de coronacrisis klinkt ook landelijk de roep om de huren niet te verhogen. Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de socialisten, gaf aan dat ze veel berichten binnen krijgt van mensen die een brief van de woonstichting op de mat vonden met een aankondiging van de verhoging. Per direct de huren bevriezen is volgens haar noodzakelijk.

Eerste Kamer nam vorige week een motie aan om de huren te bevriezen, ingediend door SP-senator Tiny Kox. Daarmee is het echter nog niet zeker dat het kabinet hier ook mee akkoord gaat.


'MINDER VOORTGANG DAN VERWACHT'

Boxtel koppelt bomenplan
los van St-Michielsgestel

JAN HERMENS


De roep om een gemeentelijk bomenbeleidsplan klinkt regelmatig, onder andere van Bomen Brigade Boxtel. Die hamert erop dat er spijkers met koppen moeten worden geslagen. Het traject naar een bomenbeleid is immers in 2017 al ingezet en had al klaar moeten zijn. Maar de gemeente kwam onderweg enkele obstakels tegen.

Leek het in eerste instantie efficiënt om één bomenbeleidsplan voor zowel Boxtel als Sint-Michielsgestel op te stellen, nu blijkt dat toch minder handig en werken beide gemeentes aan eigen richtlijnen, zo geeft het college van B en W aan in een brief aan de Boxtelse gemeenteraad.

CAPACITEITSGEBREK

Eind 2018 kreeg landschapsbureau BTL-advies de opdracht om voor beide gemeentes een bomenbeleidsplan op te stellen. Aan de hand van bijeenkomsten voor burgers en belangengroepen en een sessie met de gemeenteraad, zijn vervolgens inhoudelijke aandachtspunten en wensen in kaart gebracht.

Gebrek aan capaciteit vertraagde het proces, de verantwoordelijk beleidsmedewerker vertrok en zijn opvolger moest een nieuwe planning opstellen met BTL. Bovendien bleken de wensen van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel nogal te verschillen, waardoor een gezamenlijk beleid een utopie bleek.

DERDE KWARTAAL

Inmiddels is voor de gemeente Boxtel een eerste conceptplan opgesteld, maar dat is nog niet compleet. De gemeente huurt extra capaciteit bij BTL in om inventarisaties uit te voeren. ,,Wat voor gevolgen de coronamaatregelen hebben op het verdere verloop van het proces, is nog onduidelijk", aldus het college. Zij gaat ervan uit dat het adviesbureau in het derde kwartaal van dit jaar een versie aanlevert, die aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd.