Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Leefbaar Langen Linden?


Mooi zijn de Boxtelse plannen voor een tweede zogenaamd ‘tiny forest’: natuur dicht bij de bewoners, goed voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen.

Maar wat als je aan ene kant jonge boompjes plant en tegelijkertijd oude wijze bomen offert aan de botte bijl van een gebrek aan creativiteit en haperend gevoel voor welzijn? Bij het plan voor het oude Lindenlust (zie foto onder) dreigt het mis te gaan, zo hoor ik tenminste van de Bomen Brigade Boxtel.

Er moet nu eenmaal gebouwd (lees: verdiend) en de Rotterdamse projectontwikkelaar heeft zijn pr op www.langen-linden.nl goed op orde: ‘Wonen in de groene en rijke omgeving’, ‘bijzondere aandacht voor groen,’ en zelfs: ‘een wijk met een groen karakter.’ En het toppunt: ‘Het plan bevat veel volwassen bomen waar het plan omheen is ontworpen'. Een prestatie van belang als je van de 275 bomen er vijf laat staan! Geeft de gemeente de ontwikkelaar een vrijbrief voor een ongekende kaalslag? Andere gemeentes maken apps waarop je alle bomen kunt traceren of ze bouwen iets serieuzer om bestaande bomen heen…

Vooral oude wijze bomen hebben geleerd hoe ze met fijnstof, CO2 en regenwater moeten omgaan. Mooi meegenomen voor de nieuwe bewoners van Langen Linden langs de steeds drukker wordende noord/zuid-as. Beetje zuurstof is nooit weg en je gunt ze toch af en toe een eekhoorntje in de tuin.

En hoe zit het met de zorgplicht van de gemeente voor haar inwoners? Of denkt het gemeentebestuur alleen aansprakelijk te zijn voor losliggende stoeptegels? Wat doen we aan schone lucht? Om over klimaatdoelen nog maar te zwijgen… Spaar toch tenminste de bomen aan de randen van het terrein, staan die zo in de weg? De toekomstige bewoners en de omwonenden zullen dankbaar zijn en je komt als bestuur weer wat dichter bij je inwoners (lees: kiezers).

Het is geen eenrichtingsverkeer. Het ‘Als je meewerkt zit je goed’-bankje bij het station, vond ik niet altijd zo uitnodigend. Want wat als je nou eens niet meewerkt? Of nog anders: zou de gemeente zelf ook niet een beetje mogen meewerken om Boxtel in het algemeen belang leefbaar te houden?


        ERIC SCHOONES



q Op het terrein van het voormalige verpleeghuis Lindenlust worden woningen gerealiseerd. Het plan heeft de naam Langen Linden gekregen. (Foto: Albert Stolwijk).

Op het terrein van het voormalige verpleeghuis Lindenlust worden woningen gerealiseerd. Het plan heeft de naam Langen Linden gekregen. (Foto: Albert Stolwijk).