Afbeelding
Foto: Eigen collectie

MARATHONLOPER JONATHAN VRAAGT AANDACHT VOOR CULTUUR

‘Na elke vijf kilometer muziek’

LINDA VAN DE WIEL

Jonathan Heywood (51) heeft een wel heel bijzondere marathon gelopen. De Engelsman die woonachtig is in Oirschot besloot de bijna 42,2 kilometer lange hardlooptocht te maken om aandacht te vragen voor de cultuursector. En langs zijn route werd op verschillende plekken live muziek voor Heywoord gespeeld: ,,Na elke vijf kilometer was er muziek én een banaan.” Hij kwam ook door Liempde en finishte zondag in Boxtel.

Hoewel Jonathan dankzij een baan in de IT-sector geen financiële zorgen heeft, voelt hij zich zeer betrokken bij de cultuursector. In zijn vrije tijd is hij namelijk geluidstechnicus en hij is eigenaar van een muziekstudio. ,,Het lopen van de marathon is een tweeledig verhaal. Ik was al aan het trainen voor de marathon van Düsseldorf. Omdat deze niet door gaat, besloot ik hem zelf te lopen.”

Hij vervolgt: ,,Tijdens de laatste trainingen merkte ik dat de laatste kilometers erg zwaar waren. Ik besefte dat ik de energie van een publiek nodig heb. Het helpt me door te zetten.” De sportieveling besloot muzikale vrienden te vragen om op verschillende plekken live muziek te maken: ,,Dit helpt mij bij het lopen. Maar bovenal wil ik hen op deze manier een hart onder de riem steken en aandacht vragen voor de moeilijkheden waarmee zij worstelen nu alle evenementen afgelast zijn. Voor hun muzikale bijdragen, heb ik alle muzikanten een fooi gegeven.”

Ook voor Jonathan gaat een aantal projecten niet door: ,,Ik zou het geluid verzorgen bij een reeks concerten. De eerste twee gingen door, de anderen zijn gecanceld.”

En zo liep de marathonloper afgelopen zondag op de kop af 42,2 kilometer. ,,Ik startte in Eindhoven en liep via Nuenen, Nederwetten, Son, Rooij én Liempde naar Boxtel.” Onderweg was er muziek van onder meer zangeres Lenny Kuhr, de americanaband Tip Jar en het Boxtelse duo Two of Us, bestaande uit Jos Vervoort en Adrie van Osch. De finish was bij de eveneens Boxtelse muzikant Harry Hendriks, die de marathon afsloot met een miniconcert.

EXTRA LUSJE

Jonathan, lachend: ,,Ik had de route precies op afstand uitgestippeld, maar zag op mijn sporthorloge dat ik vijfhonderd meter te kort kwam. Dat wilde ik natuurlijk niet, dus ik maakte een extra lusje in de route, zodat ik op exact op 42,2 kilometer uitkwam. Dat is de precieze lengte van een marathon.”

,,Vooraf heb ik bewust geen publiciteit voor mijn actie gezocht. Ik wilde niet dat er drommen mensen op af zouden komen, hoe leuk de miniconcerten ook waren. Maar tijdens het lopen en de muzikale optredens kwamen toch wat straatgenoten kijken. En hun reacties waren hartstikke positief. En achteraf publiciteit krijgen voor deze noodlijdende sector was mijn doel. En dat is gelukt.”


p Jonathan Heywood kwam zondagmiddag in op Dommeloord in Boxtel over de finishlijn, recht voor de deur bij Harry Hendriks. (Foto: eigen collectie).


Babel opent Afhaalbieb voor haar leden

Babel Bibliotheek Boxtel heeft deze week de Afhaalbieb geïntroduceerd. Alle leden kunnen een zogeheten verrassingstas reserveren en afhalen aan de Burgakker.

In elke tas zitten vijf boeken binnen een bepaald genre. Voor jeugdleden zijn er pakketten variërend van babyboekjes tot C-boeken. Reserveren en kiezen van een afhaaltijdstip kan online of via telefoonnummer (073) 680 29 00. Afhalen van de boeken kan alleen op afspraak van maandag tot en met vrijdag steeds van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie via www.babeldenbosch.nl/afhaalbieb.html.