Afbeelding
Foto: Jan Hermens

VOEDSELBANK BOXTEL ZET ALLE ZEILEN BIJ

'Schroom niet om ondersteuning te vragen'

Jan Hermens

De vrijwilligers van Voedselbank Boxtel en omstreken werken hard. In het pand aan de Achterberghstraat staan de voorraden hoog opgestapeld. Penningmeester Jan Geerts: ,,We bereiken ruim tweehonderd mensen, maar dat zouden er meer kunnen zijn. We verwachten een toename van cliënten."

Samen met voorzitter Arjen Witteveen benadrukt Geerts dat zij zoveel mogelijk mensen willen helpen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben: ,,Schroom niet, zou ik willen zeggen tegen Boxtelaren die in zwaar weer zitten. Schroom niet om naar ons toe te komen voor een intake en voedselhulp. Onze pakketten kunnen het leven van mensen met een smalle beurs verlichten." De mannen denken dat hun organisatie wel vierhonderd cliënten zou tellen, wanneer iedereen die in aanmerking komt voor ondersteuning zich ook daadwerkelijk zou melden.

De lokale voedselbank bevindt zich in een gunstige regio, aldus Witteveen. ,,We werken samen met andere voedselbanken in de omgeving. In Oss is bijvoorbeeld Unox gevestigd, die fabrikant schenkt geregeld producten. We wisselen onderling voedingsmiddelen uit."

De organisatie in Boxtel loopt als een geoliede machine, vindt Geerts. ,,We beschikken over trouwe, hardwerkende vrijwilligers met inzicht in de gang van zaken. Daarnaast kijken we voortdurend vooruit. De voorraad is nu groot, maar die slinkt snel: we delen wekelijks heel wat levensmiddelen uit. We blijven dus voortdurend op zoek naar producten en inkomsten."

Gunstig vooruitzicht: vanaf 1 juli 2021 leveren kleine plastic flesjes statiegeld op. Dat betekent waarschijnlijk een hogere opbrengst van emballageacties die de voedselbank houdt. Witteveen: ,,Inmiddels is onze naamsbekendheid zo groot, dat we steun krijgen vanuit alle geledingen van de samenleving. Dat is geweldig. Ook gemeenten subsidiëren ons." Supermarkten, de Voedseltuin, welwillende particulieren, er zijn meerdere bronnen waaruit de noodhulporganisatie kan putten. Menig spontane donatie komt er binnen. Tijdens dit interview bijvoorbeeld worden dozen met kinderboeken afgeleverd. Niet eetbaar, wel geschikt voor gezinnen met opgroeiende kinderen, bijvoorbeeld als die jarig zijn.

INTAKE

Die giften blijven nodig, want Witteveen verwacht door de coronacrisis op termijn zo'n 5 tot 10 procent meer cliënten voor Voedselbank Boxtel. ,,Op onze website www.voedselbankboxtel.nl kunnen mensen zelf berekenen of ze in aanmerking komen voor noodhulp. Mochten ze op de grens uitkomen, dan raad ik hen aan met ons in gesprek te gaan. We houden voor iedere nieuwe cliënt een intake en waar het maar enigszins kan, bieden we hulp. Het spreekt voor zich dat ieders privacy is gewaarborgd."

Door de coronamaatregelen is het werkproces binnen de voedselbank veranderd. Vrijwilligers houden nauwkeurig anderhalve meter afstand en pakketten worden buiten in tasjes klaargezet. Geerts: ,,Normaal gesproken mogen cliënten binnen hun etenswaren ophalen en is het mogelijk om bijvoorbeeld een pak melk te kiezen in plaats van yoghurt of pasta in plaats van rijst. Dat kan nu niet."

Die beperkingen weerhouden de voedselbank er niet van op volle toeren te draaien. Geerts: ,,Alles loopt goed, zolang er maar niemand ziek wordt. We hebben een behoorlijke capaciteit, we hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken die hulp nodig hebben. Daar doen we het voor."


q De vrijwilligers van Voedselbank Boxtel en omstreken werken hard om alle levensmiddelen te sorteren en pakketten samen te stellen. (Foto: Jan Hermens).