Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

NA 57 JAAR SLUIT FOUNDATION BEKKERS PER 1 JULI DE DEUREN

'Klanten gaan onze winkel missen'

JAN HERMENS

Speciaalzaken geven een winkelcentrum eigenheid en meerwaarde. Zo trekt Foundation Bekkers vrouwen uit Boxtel en van ver daarbuiten. Ze kunnen er nog tot 1 juli terecht voor lingerie, bad- en nachtmode, daarna gaat eigenaresse Gerrie van Heerebeek (64) met prepensioen.

Haar lingeriezaak loopt prima, maar na 44 jaar werken, is het moment daar om samen met haar man te genieten van haar vrije tijd. En om naar het Spaanse Santiago de Compostela te fietsen. ,,Zolang ik hier in Boxtel werk, fiets ik vanuit Liempde naar de winkel. Na 1 juli ga ik het eerst een poosje rustig aan doen, daarna wil ik op pelgrimstocht."

Haar beslissing om de winkel te sluiten, heeft niets van doen met corona, benadrukt Van Heerebeek. ,,Nee, absoluut niet. Ik werk al ruim een jaar naar het afscheid toe, dat besluit dateert al van maanden geleden."

Ze zal het persoonlijke contact met de klanten wel missen, vermoedt de Liempdse. ,,Ik verkoop kwaliteitslingerie, bad- en nachtmode, ook voor vrouwen met een borstprothese. Daar komt veel advies en deskundigheid bij kijken. Lingerie moet comfortabel zitten en dus is de juiste pasvorm van groot belang, net als de maat van een bh. Die blijft niet een heel leven gelijk."

LUISTEREN

Wanneer ze iemand in haar winkel helpt, komt Van Heerebeek letterlijk en figuurlijk dichtbij. ,,Goed kunnen luisteren hoort bij dit werk. Ik krijg bijzondere verhalen mee, vreugde en verdriet. Ik stuur kaarten wanneer naasten van klanten overleden zijn, vraag hoe het met mensen gaat die ziek zijn, ik voel me betrokken bij de vrouwen die in mijn zaak komen."

Medewerkster Rianne van der Heijden vult aan: ,,De klanten gaan deze winkel ook missen. Zulke speciaalzaken zijn er niet zoveel meer. Niet voor niets kwamen hier vrouwen vanuit de hele regio. Vertrouwen, advies, service, daar komen mensen voor terug." Soms jarenlang, zo blijkt. Meisjes die ooit hun eerste beha in de speciaalzaak kochten, nemen later hun dochters en soms zelfs kleindochters mee naar de Rechterstraat 30.

,,Foundation Bekkers is een begrip in Boxtel," aldus Van Heerebeek. ,,De winkel bestaat al sinds 1963, ik heb haar 31 jaar geleden overgenomen. Het dorp verliest hiermee wel een vaste waarde."

Het was de bedoeling om tijdens de Oranjefeesten op Koningsdag een grote uitverkoop te starten, maar dat liep anders. ,,Ik verkoop nu de winkel zoveel mogelijk leeg voor 1 juli. De aanbiedingen zijn onder andere terug te vinden in de advertenties in Brabants Centrum. Klanten kunnen de komende weken nog cadeaubonnen inleveren."

Zaterdag 27 juni wil Van Heerebeek afscheid nemen van haar klanten. ,,Of dit doorgaat, hangt af van wat minister-president Mark Rutte eind mei zegt. Hoe dan ook, wil ik alle vrouwen die mijn winkel bezochten, danken voor hun vertrouwen. Uiteraard zijn zij de komende weken nog van harte welkom."


p Gerrie van Heerebeek sluit over een aantal weken de deuren van haar winkel. Daarmee verliest Boxtel een waardevolle ondernemer. (Foto: Bas van den Biggelaar).


ZAAG GAAT IN ZIEKE POPULIEREN, EIKEN EN GRAUWE ABELEN

Boxtel rooit bomen bij park Stapelen

De Grote Beemd, de aanliggende parkeerplaatsen en de Konijnshoolsedreef ter hoogte van de ingang richting kasteelpark Stapelen, zijn morgen, vrijdag 1 mei, van 07.00 tot 16.00 uur afgesloten. De gemeente laat daar dan op drie plaatsen een aantal gevaarlijke bomen rooien. De werkzaamheden lopen mogelijk uit tot maandag 4 mei.

Aan de Konijnshoolsedreef, richting de ingang van kasteelpark Stapelen staan tien populieren die voor een groot deel zichtbaar zijn aangetast door de tonderzwam. Deze sporenplant veroorzaakt bruinrot bij de bomen. Hierdoor zijn er uit al deze populieren grote toppen en takken gebroken. Er is in alle bomen dood of gebroken hout in de kroon aanwezig. Dit zorgt voor mogelijk gevaar voor passanten.

Omdat de gemeente de zichtbaarheid en ontwikkeling van de haagbeukenlaan wil verbeteren, plant ze geen populieren terug. Er blijven vier stammen van ongeveer vier meter hoog staan, zodat deze als schuilplaats voor spechten, vleermuizen en andere dieren kunnen dienen.

Verderop aan de Konijnshoolsedreef staan ook nog twee eiken die in erg slechte staat zijn. Dit najaar zijn al grote dode takken van deze bomen ingekort. Hiermee was het directe gevaar voor voorbijgangers weggenomen. De eiken hebben echter bijna geen gezond kernhout meer, waardoor herstel van de bomen niet mogelijk is. De gemeente vervangt deze door vier wintereiken en herstelt zo de laanstructuur in dit gedeelte van de weg.

GRAUWE ABELEN

Daarnaast worden de vijf grauwe abelen die naast de parkeervakken aan de Grote Beemd in de buurt van de brug voor voetgangers naar kasteelpark Stapelen staan, gekapt. Vier van deze bomen staan erg scheef en zijn overwoekerd met klimplanten, waardoor controle op holtes of zwammen volgens de gemeente niet mogelijk is. Zij verwacht dat de scheefstand toe gaat nemen door het gewicht van de kroon. Hierdoor is de kans groot dat deze bomen bij een volgende storm omvallen. De gemeente geeft aan dat er geen bomen voor in de plaats komen, omdat op deze plek veel begroeiing is.

De aannemer gaat voordat het werk begint, na of er broedende vogels in de bomen zitten. Als er nesten worden gevonden, kan dit betekenen dat hij de klus niet geheel kan uitvoeren. De gemeente meldt echter dat de werkzaamheden niet helemaal uitgesteld kunnen worden tot na het broedseizoen. Daarvoor is het risico dat deze bomen geven te groot.

Bewoners, afvalinzameling en hulpdiensten kunnen tijdens de werkzaamheden in overleg met de uitvoerenden gewoon bij hun huis komen. Nood- en hulpdiensten zijn geïnformeerd. De gemeente geeft de afsluitingen van de Konijnshoolsedreef en de Grote Beemd ter plekke aan.