Afbeelding
Foto: Museum Boxtel

SCHENKING VAN ZOON OUD-BURGEMEESTER

MuBo krijgt bijzondere voorwerpen in bezit

Het Boxtelse museum MuBo krijgt ondanks de gesloten deuren tijdens de coronacrisis, toch nog schenkingen. Zo heeft Jerôme van Helvoort, zoon van oud-burgemeester van Boxtel Martien van Helvoort, vorige week drie waardevolle objecten aan de directie afgegeven.

Het gaat om een originele keistamper, een schilderij van de Boxtelse kunstschilder Frans Bank en een oude foto van het voormalige gemeentehuis van Boxtel. Omdat de zeventigjarige Boxtelaar gaat verhuizen, was er geen plaats meer voor de drie objecten en daarom besloot hij ze te schenken aan MuBo. Jerôme van Helvoort bracht de voorwerpen zelf naar het museum, dat voor die gelegenheid kort haar deuren opende met inachtneming van de voorgeschreven anderhalvemeterregel.

Zijn vader, Martien van Helvoort, was burgemeester van Boxtel van 1945 tot 1971. De gedoneerde keistamper kreeg de burgervader van het gemeentepersoneel tijdens zijn afscheidsreceptie en pensionering in 1971.

Het schilderij van de onlangs overleden kunstschilder Frans Bank, is een aquarel van een vaas met bloemen. Het werd gemaakt in 1987. Jerôme van Helvoort woonde in 1991 naast de kunstenaar in het Dianabos en nam het werk in 1991 van hem over. Bank maakt deel uit van de door MuBo opgestelde canon van Boxtel.

Kunstwerken van de Boxtelse schilder zijn moeilijk te verkrijgen, omdat Bank er niet graag afstand van deed. In 2014 ontving MuBo toch een schilderij van Bank langdurig in bruikleen, dat onder meer werd gebruikt tijdens een overzichtstentoonstelling in datzelfde jaar. Met de schenking van Van Helvoort, heeft het museum nu twee schilderijen van Bank in huis.

FOTO

Het derde object is een ingelijste foto van het oude gemeentehuis van Boxtel op de Markt, dat daar stond van 1834 tot 1936. De prent is gemaakt door Wilhelm van Eupen, blijkt uit wat speurwerk in de Boxtelse beeldbank. Van Helvoort kreeg de foto aangeboden bij zijn afscheid als voorzitter van de Rotaryclub Boxtel-Oirschot op 27 juni 2002 door zijn opvolger Jacques Akerboom.

De drie voorwerpen worden toegevoegd aan de wisselexpositie De schatkamer van MuBo. Deze tentoonstelling is verlengd tot en met 5 juli vanwege de coronacrisis. Hoewel het museum nu gesloten is, hoopt het bestuur dat de deuren vóór die tijd nog open mogen voor het publiek.


t Jerôme van Helvoort bij twee van de objecten die hij schonk aan het Boxtelse museum MuBo: de originele keistamper en de aquarel van kunstschilder Frans Bank. (Foto: MuBo).