De familie Van Schijndel in Esch kwam tijdens Koningsdag even kort bij elkaar om het Wilhelmus te zingen en te proosten met een Oranjebitter. Daarna keerde iedereen weer snel huiswaarts. (Foto: Rens van den Elsen).
De familie Van Schijndel in Esch kwam tijdens Koningsdag even kort bij elkaar om het Wilhelmus te zingen en te proosten met een Oranjebitter. Daarna keerde iedereen weer snel huiswaarts. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

Alternatieve Koningsdag

Geen vrijmarkt, oranjespelletjes of feest op de Boxtelse Markt dit jaar tijdens Koningsdag. Door het coronavirus zijn dergelijke evenementen verboden. Maar mensen worden wel creatief als ze alternatieven moeten verzinnen, zo blijkt uit de foto's op deze pagina. In de dorpen gebeurde van alles om toch een beetje het oranjegevoel te krijgen.

Omwonenden van de vijver Vorsenpoel, lid van seniorenorkest Buchestelle, fanfare Sint-Arnoldus en Boxtel's Harmonie, speelden zoals veel andere muzikanten in het land samen het Nederlandse volkslied. Zo werd toch nog een beetje een Oranjegevoel gedeeld met de buurtbewoners. Die kwamen dan ook even kijken naar het gebeuren vanuit hun achtertuinen. Met een glaasje oranjebitter dat werd rondgedeeld. (Foto: Peter de Koning).
In Esch lieten de bewoners van de Venakker en de Groenweg het niet alleen bij het Wilhelmus. Daar werd ook een voordeurbingo georganiseerd. Lia Vorstenbosch (rechts) reed af en aan om de nummers achter in de straat door te geven. (Foto: Rens van den Elsen).
De bewoners van de Venakker in Esch luisterden aandachtig naar de bingonummers die werden afgeroepen. (Foto: Rens van den Elsen).
Op het grasveldje naast de Schijndelseweg in Boxtel zette Fennard Drenth toch een kraampje op om wat spulletjes te verkopen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Minou-Varsha Reijnaerdts (links) vierde tijdens Koningsdag de verjaardag van haar zoontje Indyvar (boven op de glijbaan) die vijf jaar werd. Zij gingen geheel in stijl op de foto, compleet in oranje outfit. Ondanks dat er dus geen activiteiten waren voor Koningsdag, vermaakten de kinderen zich prima. (Foto: eigen collectie).
In Gemonde werden Nederlandse vlaggen uitgehangen, maar bleef het rustig in de straten. Geert Koelink en Jettij van Luijt uit Boxtel smulden halverwege hun fietstocht van een tompouce in het centrum van het dorp. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Een gigantische slinger siert de Boxtelseweg in Liempde. De kinderen uit de straat namen de uitdaging van stichting Algemeen Belang Liempde aan en gingen aan de slag met stoepkrijt om een lange vlaggenlijn te maken als teken van verbondenheid. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Hoe loop je een polonaise als je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden? Simpel: je knoopt wat vlaggenlijnen aan elkaar die iedereen vasthoudt. De bewoners van de Corellistraat maakten hiermee van de nood een deugd. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Ook in Liempde hoopte de jeugd nog wat oud speelgoed te verkopen door dit aan straat te zetten. Zo werd het toch nog een kleine vrijmarkt. (Foto: Bas van den Biggelaar).