HUISVESTING VRAAGT OM LEIDING

Arbeidsmigranten en wonen: ideeën te over

JULES HAMELEERS

De huisvesting van arbeidsmigranten blijft een hoofdpijndossier. Zo is het beleid van de gemeente vertraagd tot komend najaar. Tegelijkertijd worden vanuit verschillende hoeken oplossingen aangedragen: lokale en provinciale overheden benoemden bijvoorbeeld de randen van bedrijventerreinen en het buitengebied als geschikte locaties. Zo wees ook de gemeente Boxtel eerder de 'oksel' aan als geschikt gebied. Maar ook particuliere ideeën komen bovendrijven.        

Zo lanceerde Frank van den Brandt onlangs een plan om mensen onderdak te bieden in zijn garagebedrijf dat dit jaar leeg komt te staan aan rotonde Boseind. Maar ook daarover is niet iedereen enthousiast: het Lennisheuvelse overlegorgaan Rond Kerk en Orion (RKO) is hier echter op tegen. Tevens staat ondernemersvereniging SPIN van bedrijventerrein Ladonk niet te springen.

De richting die de gemeente wél op wil, wordt dit najaar duidelijker: dan wordt het beleidsplan verwacht. Het gebrek hieraan is een van de bezwaren die RKO opwierp tegen het plan van Van den Brandt: er is geen kapstok om eventuele ideeën aan op te hangen. Ook de gemeente stelt dit, weliswaar in andere bewoordingen: ,,Pas als het beleid is vastgesteld in de raad, gaan wij in gesprek over specifieke locaties."

SPIN

Maar als de Volvo-garage van Van den Brandt (die met pensioen gaat) geen optie is, welke locaties zijn dat dan wel? Hier hebben belanghebbenden verschillende antwoorden op. Volgens Van den Brandt ligt de oplossing in kleine initiatieven, zoals die van hem: hij hoopt dat zijn locatie straks ruimte kan bieden aan maximaal 150 arbeidsmigranten. RKO denkt dat werkgevers die arbeidsmigranten inhuren meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen en een plek moeten zoeken. De gemeente Boxtel vindt de 'oksel', het gebied tussen de spoorlijnen en de Mezenlaan, een geschikte plek.

Bedrijfsmakelaar Toin Saris uit Liempde, die bijna alle transacties doet op Ladonk, ziet kansen in het voormalig WSD-pand aan de Schouwrooij, als dit zou vrijkomen. Hier is voldoende groen, het ligt niet aan de entree of midden op het bedrijventerrein. Ook hij ziet geen heil in het opvangen van arbeidsmigranten in het pand van Van den Brandt: ,,Volgens mij is het belangrijker of een locatie geschikt is, dan of een pand toevallig leegstaat."

Voorzitter Patrick van Loosbroek van werkgeversvereniging SPIN op bedrijventerrein Ladonk ziet de oplossing in woonwijken. ,,Als je veel dezelfde groepen mensen bij elkaar zet, vraag je om problemen. Dat heeft niks met afkomst te maken." Om dezelfde reden ziet hij ook huisvesting in de oksel niet zitten. Huisvesting bij Van den Brandt gaat volgens hem in ieder geval problemen opleveren: ,,Harde werkers moeten toch minstens zo goed moeten wonen als studenten. Er zijn in de buurt helemaal geen voorzieningen." Voor hem is de sleutel een goede mix.

De maatregel van de gemeente om niet meer dan vier arbeidsmigranten samen toe te laten in één woning moet volgens Van Loosbroek per direct worden teruggedraaid. Hij benoemt hierbij mensen die langere tijd willen blijven en ondertussen gesetteld zijn. Deze maatregel is echter niet bedoeld voor deze groep, 'longstay' genoemd. Zij hebben dezelfde mogelijkheden in de woningmarkt als Nederlanders.


Ondernemers vragen massaal ondersteuning

De coronacrisis tast de economie aan. Dat merken ook de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren. Zij verwerken gezamenlijk de aanvragen voor een Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo). Sinds het virus in Nederland is, staat de teller in deze regio op meer dan 1.200 aanvragen: 474 uit Boxtel, 516 uit Sint-Michielsgestel en 234 uit Haaren.

Het aantal aanvragen stond bij de laatste inventarisatie vorige week op een totaal van 1.224 aanmeldingen. Het is niet bekend om welke sectoren het hier gaat.

De gemeenten streven er naar om de aanvragen binnen vier weken af te handelen. De ambtelijke organisatie zet extra medewerkers in om de hoeveelheid aanvragen zo snel mogelijk te kunnen verwerken.

,,We leven mee met alle ondernemers die het nu lastig hebben. Het coronavirus heeft voor velen van hen vervelende en soms vergaande financiële consequenties. Wij hopen dat de Tozo-regeling hen steun biedt", melden de drie colleges.