Uitbater Claire Wijnstok van café Le Temps Perdu aan de Markt baalt van de lege terrassen. ,,Het zou zonde zijn als we veel mooie horeca verliezen in Boxtel
Uitbater Claire Wijnstok van café Le Temps Perdu aan de Markt baalt van de lege terrassen. ,,Het zou zonde zijn als we veel mooie horeca verliezen in Boxtel", geeft ze aan. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

BOXTELSE HORECA IN ZWAAR WEER DOOR CORONACRISIS

'Hardste klap komt als deuren weer open mogen'

RENS VAN DEN ELSEN

Als er een sector is die het zwaar heeft tijdens de huidige coronacrisis, dan is het wel de horeca. Ook in Boxtel hebben cafés en restaurants het moeilijk. Toch zijn er, buiten het sluiten van partycentre Denziz, nog geen geluiden dat het horecalandschap er na de crisis compleet anders uit gaat zien. Veel uitbaters kunnen deze tijd, mede dankzij de steunmaatregelen van het Rijk, nog wel overbruggen. Claire Wijnstok van eetcafé Le Temps Perdu: ,,Het wordt pas echt moeilijk als we straks weer open mogen en rekening moeten houden met de anderhalvemeterregel."

De Boxtelse horecaondernemers hebben via een WhatsApp-groep veel contact met elkaar als het aankomt op het aanvragen van de verschillende regelingen. ,,We houden elkaar goed op de hoogte en wisselen tips uit. Maar verder doet ieder toch zijn eigen ding, zoals het maken van de de keuze om wel of niet maaltijden te gaan bezorgen", vertelt Richard Strik van de Kwalitaria als horecavertegenwoordiger in het Boxtelse Centrummanagement.

TERRASBELASTING

Om het hoofd boven water te houden, zien de lokale ondernemers graag dat de gemeente Boxtel enkele regels tijdelijk schrapt. Zo is de terrasbelasting velen een doorn in het oog, omdat de terrassen niet gebruikt worden. De gemeente wil kasteleins en restaurateurs vooralsnog niet tegemoetkomen door deze belasting tijdelijk op te schorten. Boxtel verwijst voor financiële steun naar de bestaande regelingen, zoals de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) en TOGS (Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren). Die houding valt niet goed binnen de Boxtelse horeca. Strik geeft aan dat er middels een tussenpersoon nu wel overleg is met de gemeente en dat ook andere centrumondernemers daar hun onvrede kenbaar hebben gemaakt. De uitbaters van de lokale horeca zien met vertrouwen naar uit naar het resultaat van het overleg.

Dat er bij sommige ondernemers frustratie zit, snapt Strik wel: ,,Dit is het meest rotte moment om dicht gaan, het is normaal gesproken de beste tijd om omzet te genereren. In de zomer zijn mensen op vakantie en het najaar is alleen bij mooi weer een extraatje voor iedereen. In het voorjaar moet het geld eigenlijk binnen stromen en dat gebeurt niet. Dat is moeilijk."

De Boxtelaar ziet dat veel horecaondernemers creatief zijn om toch nog wat omzet binnen te halen in deze lastige tijd. ,,Doet is ook wel nodig. We zijn ondernemers, dus je moet wel een visie hebben. Stil zitten en niets doen helpt al helemaal niks, daar red je het nu niet mee", geeft hij aan.

BEZORGEN

Ondertussen roeien de horecaondernemers met de riemen die ze hebben. Veel eetcafés en restaurants hebben gekozen om maaltijden te gaan bezorgen of laten deze thuisbrengen. Ook Claire Wijnstok van Le Temps Perdu heeft een menu samengesteld en werkt samen met de app Thuisbezorgd. ,,Het is voor nu een reddingsboei, maar het is niet genoeg om van rond te komen", geeft ze aan. Ze vervolgt: ,,De kosten voor inkoop zijn natuurlijk minder, maar andere lasten lopen door. Eigenlijk hadden we een gouden seizoen voor de boeg, maar daar denk ik nu liever niet aan."

In Liempde is de horeca ook creatief, maar niet iedereen besluit om op de 'bezorgtrein' te springen. Laura Sweens van café 't Huukske aan de Barrierweg houdt de deur van haar kroeg gesloten. ,,De eerste weken hebben we wel veel onderhoud gepleegd. Zo is onder meer de bar opnieuw geschilderd en het onkruid weggehaald. Maar nu dat allemaal klaar is, valt het een beetje stil. Ik hou me echter liever koest tot dit allemaal voorbij is en we weer in goede gezondheid open kunnen. Dat vind ik op dit moment belangrijker", legt ze haar keuze uit.

HELE OMZET VERDAMPT

Sweens maakt zich over de inkomsten nog niet zo druk. Ze maakt wel gebruik van de regelingen, want haar volledige omzet is verdampt. ,,Het pand is van ons, dus over de huur hoeven we ons geen zorgen te maken. De bank werkt goed mee wat betreft de hypotheek, dat is wel fijn. Maar verder spreken we straks onze spaarcenten maar aan, die zijn toch bedoeld voor moeilijke situaties, zoals dit", vertelt Sweens. Ze beseft wel dat niet iedereen in dezelfde positie zit en dat er ook zaken zijn waar de touwtjes aan elkaar geknoopt moeten worden. De Liempdse ziet of hoort in het dorp nog geen geluiden dat cafés of restaurants het niet gaan redden. ,,Maar ik kan natuurlijk niet bij iedereen in de portemonnee kijken", geeft ze daarbij aan.

Ook voor Wijnstok betekende de sluiting van de horecazaak dat inkomsten compleet wegvallen: ,,Dat vangen we dus deels op door eten thuis te bezorgen. De huur hebben we gelukkig goed kunnen regelen met drankgroothandel De Leijer (de verhuurder van onder meer het pand van Le Temps Perdu - red.). Die stelt zich schappelijk op, want ze heeft er natuurlijk ook niets aan als er straks helemaal geen huurder meer is." Daarnaast maakt ze ook gebruik van de regelingen die het Rijk heeft uitgerold.

GEMIS

Ondanks de sluiting, kunnen de kroegbazen het voorlopig nog wel uitzingen. Ze missen hun gasten en de evenementen echter wel. ,,Dat de Liempdse kermis niet door gaat vind ik echt erg. Daar kijk ik altijd zo naar uit. Ik snap dat gezondheid voor alles gaat, maar ik baal daar wel enorm van", vertelt uitbater Sweens van 't Huukske. ,,Ik hoop maar dat we straks snel weer samen aan de bar een pilsje kunnen drinken."

Wijnstok ziet het nog niet zo snel gebeuren dat de deuren weer open gaan. Als dat gebeurt, komt volgens haar de hardste klap: ,,We zijn natuurlijk ook een lastige bedrijfstak, want we doen precies wat nu niet mag. Hoe ga je in een café de anderhalvemeterregel hanteren? Een restaurant kan nog de tafeltjes verder uit elkaar zetten, maar hoe hou je een groep aangeschoten gasten tegen die om elkaar heen gaan hangen?", vraagt ze zich hardop af. De uitbater van Le Temps Perdu vervolgt: ,,Als er een beroepsgroep is waar veel sociale contacten zijn, dan is het wel de horeca. Dat maakt het werk zo leuk. Maar als dat niet meer mag..."

NOG GEEN SIGNALEN

Hoe het Boxtelse horecalandschap er post-corona uit zal zien, vinden de drie ondernemers lastig te voorspellen. Dat er spelers om gaan vallen, is haast onvermijdelijk. Strik geeft aan dat er bij het Centrummanagement nog geen signalen binnen zijn gekomen dat cafés of restaurants het niet gaan redden. Wijnstok hoopt in elk geval dat iedereen overeind blijft: ,,We hebben zoveel mooie horeca in Boxtel, het zou jammer zijn als dat deels wegvalt."


            ...LAURA SWEENS...
            ...RICHARD STRIK...