Frans en Willemien van Gulik hebben samen vele kilometers gewandeld. Het was hun grote hobby. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Frans en Willemien van Gulik hebben samen vele kilometers gewandeld. Het was hun grote hobby. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

GOUDEN PAAR VAN GULIK IN BOXTEL

Wandelend door 't leven

RENS VAN DEN ELSEN


Als er iets is dat Frans van Gulik en Willemien van Rooij uit Boxtel bindt in het leven, dan is het wandelen. Dat kun je letterlijk nemen, want ze ontmoetten elkaar in 1968 tijdens een wandeling in Sprang-Capelle. Daar waren zij beiden lid van de lokale wandelclub 'Er op uit'. In 1970 stapten ze in het huwelijksbootje en vrijdag 1 mei vieren zij dat ze vijftig jaar getrouwd zijn.

Toen Willemien ging werken in het ziekenhuis in Boxtel, vestigde het paar zich op Hof ter Aa. Ondertussen had Frans de Boxtelse Bedrijfs Ontspanning ontdekt. Al snel werden er winterwandelingen georganiseerd en in 1971 startte hij met de avondvierdaagse. Samen waren Willemien en hij actief lid van de bedrijfswandelvereniging en ze waren ook beiden jeugdleiders.

In mei 1971 werd oudste dochter Karin geboren en in 1974, na hun verhuizing naar de Hazelaarsgaard, kwam dochter Willeke ter wereld. Vier jaar later, in 1978, stonden Frans en Willemien aan de wieg van wandelsportvereniging De Keistampers.

De vereniging werd hun lust en leven. Frans: ,,We waren bekend in binnen- en buitenland en hebben vaak meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ik zelf negen keer en Willemien dertien keer." Trots vertelt de heer des huizes over de koninklijke onderscheiding die hij ontving na de dertigste editie van de Boxtelse avondvierdaagse.

Frans was al lange tijd secretaris en motor van De Keistampers. Toen hij na de veertigste avondvierdaagse stopte met zijn bestuursfunctie, bleef het echtpaar samen nog wel actief achter de schermen, maar kwamen ook andere hobby's aan bod.

,,Zo zitten we allebei in de begeleidingsgroep van reus Jas de Keistamper. Willemien doet mee als Keigoeike, want tot voor kort werd ze erg enthousiast van volksdansen", vertelt Frans trots. Maar ook kaarten met een groepje vriendinnen laat Willemien niet graag schieten.

Nu het echtpaar wat ouder wordt, gaat het wandelen niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Toch blijven de twee actief. Zo zijn ze, sinds ze op Hoogheem wonen, vrijwilliger in de Huiskamer. ,,En we hebben ondertussen zes kleinkinderen, die ons altijd goed weten te vinden", geeft Frans aan.

Het echtpaar kijkt terug op een rijk leven. Het feest gaat weliswaar niet door vanwege het coronavirus, maar daar heeft iedereen begrip voor. Frans: ,,Het is jammer, maar we hopen dat later nog in te kunnen halen." (Foto: Bas van den Biggelaar).