Met een pizzaschep kregen de langsrijdende familieleden en vrienden een oranjesoes aangereikt. Ondertussen nam Paul van Alphen de cadeaus en felicitaties in ontvangst. Vlak hiervoor kreeg hij te horen dat hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: Peter de Koning).
Met een pizzaschep kregen de langsrijdende familieleden en vrienden een oranjesoes aangereikt. Ondertussen nam Paul van Alphen de cadeaus en felicitaties in ontvangst. Vlak hiervoor kreeg hij te horen dat hij werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Burgemeester Van Meygaarden brengt zes inwoners telefonisch op de hoogte GEDECOREERDEN MOETEN NOG EVEN OP HUN ORANJE LINTJE WACHTEN


RENS VAN DEN ELSEN

De traditionele lintjesregen had dit jaar een heel ander tintje dan normaal. Iedereen die vrijdag een koninklijke onderscheiding zou ontvangen, werd niet naar het gemeentehuis gelokt met een smoesje, maar kreeg een telefoontje van burgemeester Ronald van Meygaarden van de gemeente Boxtel. Hij verraste vier Boxtelaren en twee Liempdenaren met de woorden: ,,Het heeft zijne majesteit de koning behaagd..."

Dat de coronamaatregelen een feestje in de weg stonden, mocht de pret bij de gedecoreerden niet drukken. Vijf van de zes werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, Paul van Alphen kreeg te horen dat hij zich voortaan ridder in diezelfde orde mag noemen. Hij dankt zijn onderscheiding aan zijn verdiensten voor de culturele sector in Boxtel.

BIG BAND

Dat begon in 1985 als medeoprichter van de Stripe Big Band waarvan hij een kwarteeuw voorzitter was. In 2007 was hij ook van de partij toen stichting Podium Boxtel werd gevormd om zo een lokale theaterzaal mogelijk te maken. Nog altijd is hij er voorzitter. Ook nam hij in 2012 mede het initiatief voor het Dommeltheater, de tweejaarlijkse culturele vaarstoet door het centrum Boxtel waaraan inmiddels zes gemeenten meedoen.

In 2013 startte Van Alphen met een lokale uitmarkt aan het begin van het nieuwe theaterseizoen, inmiddels uitgegroeid tot kunst- en cultuurweek QQLQ. Ook was hij de afgelopen jaren organisatorisch intensief betrokken bij de twee drukbezochte lokale edities van de rockopera Jesus Christ Superstar.

BELAPDI

Vijf jaar geleden nam de Boxtelaar de voorzittershamer aan van Boxtel's Harmonie. In die hoedanigheid ijvert Van Alphen met name voor een nauwere samenwerking met de andere muziekgezelschappen in deze gemeent en voor betaalbaar muziekonderwijs voor jongeren.

Daarmee is het rijtje niet compleet, want de actieve Boxtelaar zet zich bestuurlijk ook in voor de stichting Vrienden van Belapdi, die hulp biedt aan kinderen met een verstandelijke beperking in Wit-Rusland, en de Boxtelse stichting Met je Hart, die eenzaamheid onder ouderen bestrijdt.

DRIVE-IN

Familie en de leden van de bigband, die het lintje hadden aangevraagd, waren vrijdag op de hoogte van de toekenning. Zij hadden een feestje voor Van Alphen in petto, maar het coronavirus stak daar een stokje voor. Toch lieten zij zich niet uit het veld slaan en trokken in oranje versierde colonne auto's langs het huis van de geridderde om hem te feliciteren en cadeautjes aan te reiken. De deelnemers aan de drive-in werden door de kinderen van Van Alphen getrakeerd op een oranje soes, die met een pizzaschep werd aangereikt om de vereiste anderhalvemeter afstand in acht te nemen. ,,Ik stond de kozijnen te schuren en wist dat er gebeld zou kunnen worden door het kabelbedrijf. Toen ik de telefoon aannam, bleek het de burgemeester en dacht ik nog dat het ging om een subsidie ofzo", grinnikte Van Alphen.

WILHELMUS

Na dit schouwspel, werd de hele boel weer opgeruimd en ging het feestje in besloten kring, met zijn vrouw en de (klein)kinderen, verder terwijl felicitaties uit allerlei hoek via de mail, sociale media en telefoon binnenstroomden.

Boxtel's Harmonie zou normaal in volle bezetting een serenade aan huis brengen, maar rukte nu uit in de kleinst mogelijke samenstelling. Twee muzikanten en maakten nu samen hun opwachting om het Wilhelmus te laten klinken. ,,Heel bijzonder, ik voel me vereerd", reageerde de Boxtelaar.

p Terwijl Paul van Alphen felicitaties en cadeaus in ontvangst nam van familie en vrienden, reikte dochter Daatje de gasten met een pizzaschep een oranjesoes aan. Voor zijn verdiensten op cultureel vlak werd de Boxtelaar benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: Peter de Koning).

u Marco van de Loo (links) en Marcel de Vries van Boxtel's Harmonie speelden het Wilhelmus voor de kersverse ridder. (Foto: Daatje van Alphen).

Marco van de Loo (links) en Marcel de Vries van Boxtel's Harmonie speelden het Wilhelmus voor de kersverse ridder.