Tijdens Boxtel En Route in 2017 was railfietsen over het Duits Lijntje een van de activiteiten. Toen liep het traject tussen de Laarakkerweg en de Gemondesestraat. (Foto: Peter de Koning, 2017).
Tijdens Boxtel En Route in 2017 was railfietsen over het Duits Lijntje een van de activiteiten. Toen liep het traject tussen de Laarakkerweg en de Gemondesestraat. (Foto: Peter de Koning, 2017). Foto: PDKFOTO

IDEE VOOR TOERISTISCHE TREKPLEISTER

Plan voor railfietsen over deel Duits Lijntje

RENS VAN DEN ELSEN

De oude spoorbaan van het Duits Lijntje gebruiken met een railfiets en er zo een toeristische trekpleister van maken. Met dat idee is een werkgroep in Boxtel aan de slag gegaan. Nu het steeds meer vorm krijgt, wil zij dit najaar testen of het plan levensvatbaar is.

De werkgroep, die onder meer bestaat uit heemkundigen Dik Bol en Jos Mandos, denkt dat het traject tussen het voormalige station Liempde en café Het Groene Woud in het buurtschap Kasteren hiervoor geschikt is. Een fiets is er ook al gevonden. Die stelt de VVV van het Belgische stadje Tessenderlo beschikbaar en heeft als voordeel dat deze kan keren op de rails zonder de fiets te hoeven optillen.

In 2017 was het tijdens Boxtel En Route al mogelijk om een stukje te fietsen over het tracé van het Duits Lijntje. Op initiatief van Heemkunde Boxtel werd er een spoorfiets geregeld. Dat bleek een grote publiekstrekker te zijn, voor zowel gezinnen als natuurliefhebbers. Het idee is sindsdien door de hoofden van de betrokkenen blijven spoken.

BEGIN IS ER

Voor het project daadwerkelijk uitgevoerd kan worden, moet er volgens Bol nog wel heel wat water door de Dommel stromen. ,,Maar het begin is er", geeft hij aan. ,,Er zijn al wat verkennende onderzoeken geweest. Wat is een kansrijk tracé? Waar halen we de fietsen vandaan? Hoe kan het geëxploiteerd worden? Is het betaalbaar? Allemaal zaken waar aan gedacht moet worden", vervolgt Bol.

BROEDSEIZOEN

Om het traject goed berijdbaar te maken, moet alle begroeiing die nu nog in de weg staat geruimd worden. Omdat nu het broedseizoen van de vogels nog in volle gang is, wordt daar voorlopig mee gewacht.

Daarnaast ligt dit deel van het Duits Lijntje binnen een ecologische verbindingszone. De Natuurwerkgroep Liempde kijkt daarom ook over de schouders van de werkgroep mee.