Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE VERENIGINGEN HOUDEN ALTERNATIEVE TRAININGEN VOOR JONGE SPORTERS

Kinderen kunnen energie weer kwijt op sportvelden

JULES HAMELEERS


,,Fantastisch natuurlijk! Kinderen zijn op een bepaald moment ook wel klaar met het rondje hardlopen of fietsen om het huis heen." Aldus voorzitter Steven Soederhuizen van rugbyclub Ducks over het landelijke besluit dat kinderen weer mogen sporten bij verenigingen. Ook de Boxtelse clubs zijn druk in de weer om zich klaar te maken zodat ze hun deuren weer kunnen openen.

,,Toen we het hoorden, hebben we besloten er meteen gebruik van te maken", vertelt Soederhuizen over de nieuwe kabinetsregels. Vanavond starten op de Boxtelse rugbyclub weer de eerste trainingen. Tijdens de persconferentie van vorige week dinsdag maakte minister-president Mark Rutte bekend dat kinderen tot twaalf jaar hun normale sportactiviteiten op verenigingen mogen hervatten. Oudere jeugd tot en met achttien jaar mag ook weer in groepsverband sporten, maar deze jongeren moeten de anderhalvemeterregel wel in acht nemen.

,,We hebben direct een protocol opgesteld. Dit hebben we voorgelegd aan de landelijke rugbybond en we hebben toestemming gevraagd aan de gemeente Boxtel. We wachten nog op een bevestiging, maar omdat andere clubs die ook kregen, verwachten we dat het allemaal goed komt."

BEPERKINGEN

De Turven, Benjamins en Mini's mogen weer gewoon sporten zoals ze gewend zijn: hierbij gaat het om kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Oudere jeugd uit de categorieën Cubs, Junioren en Colts mogen sporten op afstand. ,,Voor hen hebben we een apart programma gemaakt zodat ze anderhalve meter afstand kunnen houden. Het gaat dan meer om kracht- en conditietraining, maar hier heb je ook wat aan met rugby. Zo hebben we wat elastieken en gewichtjes geregeld en extra oefeningen voor deze doelgroepen bedacht", legt de rugbyvoorzitter uit.

Toch heeft de club ook enkele beperkingen ingesteld: zo zijn de toiletten, de kantine en de kleedlokalen gesloten. De gangpaden, poort en het veld zijn groot genoeg om de verplichte afstand te kunnen waarborgen. Daarnaast controleert elke dag een coronacoördinator of alle maatregelen nageleefd worden. ,,We vinden het heel belangrijk dat iedereen zich aan alle regels houdt, we nemen geen enkel risico. Die persoon zal ook meteen ingrijpen en iemand naar huis sturen als iemand zich niet aan de regels houdt. We nemen onze verantwoordelijkheid."

MEP

Ook bij hockeyclub MEP staan ze in de startblokken om de jeugd te ontvangen. En ook hier zijn er allerlei maatregelen genomen om de regels van het RIVM zo goed mogelijk op te volgen. Zo worden kinderen opgevangen als ze worden afgezet door ouders, worden ze begeleid wanneer ze de velden moeten verlaten en is er iemand aanwezig die eventueel de gesloten kleedlokalen kan openmaken voor een EHBO-doos. Ook is geregeld dat materialen, zoals ballen, zo hygiënisch mogelijk blijven door ze met handschoenen aan te pakken. Ook worden ze na gebruik gedesinfecteerd.

Voor de oudere jeugd, die op afstand moet trainen, dient nog wat creatiever gedacht te worden om oefeningen te bedenken. Hiervoor maken de trainers gebruik van een mobiele hockeyapp, maar ook internet en YouTube worden geraadpleegd. ,,Ik denk dat we met geheel hockeyend Nederland op genoeg creatieve ideeën komen", legt bestuurslid Mariska Raaijmakers uit. Zij vervolgt: ,,Daarom beginnen we pas 6 mei: we willen echt zorgen dat alles goed geregeld is. We doen het samen bij de club: vrijwilligers met bepaalde kwaliteiten stappen meteen naar voren wanneer we voor zo'n crisis staan. Daar ben ik heel trots op."


p Bij RKSV Boxtel begonnen de voetbaltrainingen voor de jeugd gisteravond al. Op bovenstaande foto traint het team JO9-1. Voorzitter Ties Pronk was vorige week in deze krant duidelijk: zodra het mag, wordt er bij zijn club gesport met inachtneming van alle maatregelen. (Foto: Peter de Koning).