Jeukrupsen kruipen in deze tijd uit het ei

Jessica de Kok kijkt niet uit naar de zomer. De bewoonster van de Esdoorngaard vreest grote overlast van de eikenprocessierups.

Vorig jaar meldde ze al in Brabants Centrum dat de brandharen van de vlinderlarve voor problemen zorgden. ,,Het liefst zou ik zien, en volgens mij veel buurtbewoners met mij, dat de gemeente de eiken in de wijk kapt en er andere bomen plant. Ik heb niets tegen bomen, bladval en dergelijke is allemaal te overzien, maar die rupsen zijn verschrikkelijk."

In deze tijd van het jaar komen de eikenprocessierupsen uit de eitjes. Dan geven ze nog geen overlast. De gemeente start eind april, bij droog en windstil weer, met preventieve bestrijding. Ze laat 5.500 eiken bespuiten met een biologisch middel dat specifiek rupsen doodt. Ruim tweeduizend eiken worden tweemaal preventief behandeld. Dat zijn vooral bomen op plekken waar veel mensen komen, in sportparken en nabij scholen.

De Kok: ,,Extra preventieve bestrijding bij scholen is prima, maar als de kinderen thuiskomen, lopen ze nog steeds een grote kans op uitslag door die brandharen. Vorig jaar konden we niet slapen van de jeuk."

Mensen die overlast ondervinden van de eikenprocessierups of ergens een nest aantreffen, kunnen hiervan melding maken bij het Servicepunt Openbare Ruimte van de gemeente Boxtel via telefoonnummer (0411) 65 59 44.